Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Tien jaar De Leest gaat niet onopgemerkt voorbij

28 oktober 2019

De Leest viert dit jaar het tienjarige bestaan en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. “De Leest is van een naam voor een Izegems gebouw gegroeid tot een kloppend cultureel hart voor de stad en de regio”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA). “Er wordt een feestavond georganiseerd en dan is er ook een prijs te winnen om één jaar lang gratis aan de activiteiten van De Leest deel te nemen.”

De feestavond vindt plaats op zaterdag 21 december. “Zowel in De Leest als op het plein ervoor zal het bruisen van de activiteiten”, verduidelijkt Geerwin Vandekerckhove. “Er is onder andere een optreden van Guy Swinnen die de mooiste klassiekers van The Scabs brengt en Sax Minded People, dat de prestigieuze ‘Adolphe Sax prijs’ won, verwelkomt het publiek. Maar er is ook een zeer sterke Izegemse inbreng met Flip Kowlier en de Ertebrekers, De Noenkels XL  en Sherman. Alle afdelingen van de Kunstacademie Art’Iz plegen die avond ook een theatrale, muzikale en visuele staatsgreep.”

Ontmoetingsplaats voor cultuur

De Leest is uitgegroeid tot dé ontmoetingsplaats voor cultuur in Izegem. Heel wat verenigingen hebben een thuis gevonden in het cultuurhuis voor hun vergaderingen, optredens en activiteiten. Het cultuurcafé is een trefplaats geworden in de stad en de activiteiten van het dienstencentrum zijn een waar sociaal gebeuren door de vele ontmoetingsmomenten en initiatieven. De Leest is een vaste waarde geworden voor heel wat bekende namen in de culturele wereld. “In de eerste plaats door de aanwezige technieken die voor heel wat groepen van essentieel belang zijn. We trekken ook meer en meer groeperingen aan die specifiek kiezen voor De Leest als uitvalsbasis, denk maar aan het operettegezelschap dat sinds vorig jaar de activiteiten van Tielt naar Izegem verhuisde”, zegt cultuurschepen Himpe.

“Vrijwilligers vormen mee het hart en de ziel”

“Naast een sterk professioneel team vormen de vrijwilligers mee het hart en de ziel van De Leest”, zegt Geerwin Vandekerckhove. “Zowel in het dienstencentrum als in het cultuurhuis zijn tientallen vrijwilligers aan de slag om de initiatieven mee vorm te geven en praktisch bij te staan. In het cultuurhuis gaan vrijwilligers ook aan de slag in denktanken om zo een deel van het programma mee vorm te geven.”

“De Leest als sterk merk behouden”

In tien jaar tijd is De Leest erin geslaagd om een sterk merk te worden. “De Leest staat met de cultuurprogrammatie duidelijk op de kaart en mag gerust naast de erkende cultuurcentra staan. Vergeet niet dat het Izegemse cultuurhuis enkel met Izegemse financiële middelen werkt en geen subsidies ontvangt”, zegt schepen Himpe. “De voorbije jaren werd sterk bijkomend geïnvesteerd in de technische uitrusting van het gebouw en ook in deze bestuursperiode komen er een aantal bijkomende investeringen zoals nieuwe zitjes voor de tribune in de grote zaal.”

“Vorig jaar werd in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en met de ondersteuning van de Vereniging Vlaamse Cultuur- en gemeenschapscentra (VVC) een grootschalig gebruikersonderzoek georganiseerd waaraan bijna duizend mensen deelnamen en uit de resultaten blijkt een zeer grote tevredenheid over de werking van het cultuurhuis. We gaan nu concreet aan de slag met deze evaluatie om De Leest als sterk merk te behouden”, besluit schepen Kurt Himpe.

Praktisch: tickets voor de feestavond op 21 december kosten 20 euro en kunnen vanaf nu online besteld worden of aan de balie van De Leest.