Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Eperon d’Or publiceert magaboek over sneakers en sneakercultuur

Het museum Eperon d’Or brengt met ‘Sneaker Gold: een inleiding in de wereld van sneakers en sneakercultuur’ een nieuwe publicatie uit. “Het magaboek is als het ware een reisverslag van de twee jaar durende museumtrip door sneakerland”, zegt schepen van Musea Kurt Himpe.

“Sinds 29 oktober 2022 en nog tot 15 september 2024 richt museum Eperon d’Or de schijnwerpers op sneakers en sneakercultuur. Dat was een logische keuze, omdat Eperon d’Or voor een groot deel een schoenenmuseum is en sneakers zijn de belangrijkste schoenentrend van de laatste jaren. Het was een verhaal dat we echt moesten vertellen”, verduidelijkt schepen Kurt Himpe.

“En wát een verhaal het is. Van de aarzelende start met Goodyears accidentele uitvinding van de vulkanisatie, naar de sobere plimsolls aan het begin van de twintigste eeuw, de knetterende ruzie tussen de Dassler-broers, de opkomst van machtige wereldspelers en de epische ‘sneaker wars’ van de jaren 1980. Met het nieuwe millennium werd alles alleen maar luider, kleurrijker en groter. De sneakerheads staken de kop op en de Kanye Westen van deze wereld wreven zich in de handjes. Tegelijkertijd kwamen er tal van vragen bovendrijven. Wat met ecologie? Wat met ethiek? En waar gaat dit eigenlijk allemaal naartoe?”, aldus conservator Leen Breyne.

“Nu is er een verslag van deze reis door sneakerland: ‘Sneaker Gold. Een inleiding in de wereld van sneakers en sneakercultuur’. Het werd een ‘magaboek’, een mengeling tussen een magazine en een boek dus. Naast een geschiedenis van de sneaker en sneakercultuur in vogelvlucht, bevat het ook artikels over subculturen, interviews met insiders en meer. We focussen op o.a. New York en Londen, maar we nemen ook de situatie ‘bij ons’ grondig onder de loep. Noem het gerust een eerste inkijk in de fascinerende wereld van sneakers en sneakerheads. Een, weliswaar zeer grondige, inleiding”, besluit wetenschappelijk medewerker Piet Van Coillie, die de redactie van de publicatie op zich nam.

Het magaboek is 64 bladzijden dik en kost €12. Je kunt het vinden in de museumshop, maar je kan je exemplaar ook online bestellen via www.eperondor.be/ticketskopen.