Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Meer dan 270 jaar oude landkaart verhuist naar museum Eperon d'Or

19 februari 2019

Een landkaart van Izegem uit 1746 zal ondergebracht worden in Eperon d’Or. “De erfgoedparel wordt daar een nieuwe publiekstrekker”, zegt schepen van Erfgoed en Musea Kurt Himpe.

“De eeuwenoude landkaart van François de Bal dook in 2006 op en lag helemaal opgerold op een archiefkast bij de dienst ruimtelijke ordening. Doordat er niet omgekeken werd naar de kaart was herstel noodzakelijk. De kaart werd toen een eerste keer gerestaureerd door Luc Strobbe en opgehangen in de oude gemeenteraadszaal. Na de afbraak van de gemeenteraadszaal werd de oude landkaart in 2013 opnieuw onder handen genomen en prijkte sindsdien in het stadhuis”, zegt de schepen.

“Een nieuwe publiekstrekker voor het museum”

“Zo’n erfgoedparel verdient meer aandacht en waardering en daarom werd beslist dat de oude landkaart zal verhuizen naar het museum Eperon d’Or”, verduidelijkt schepen Himpe.

“In het museum is er op de eerste verdieping een kamer waar een beeld van Sint-Crispijn uit de achttiende eeuw en geschonken door de familie Defauw te bewonderen is. De oude landkaart uit diezelfde eeuw zal daar een plaats krijgen, waardoor de combinatie van beide erfgoedstukken een meerwaarde zal zijn voor de bezoekers”, zegt conservator Hilde Colpaert.

“Het is de bedoeling dat de oude landkaart een extra aantrekkingspool wordt voor de individuele bezoeker en voor de geleide bezoeken in het museum. Het eeuwenoude beeld van de patroonheilige van de schoenmakers zal dus gezelschap krijgen”, besluit erfgoedschepen Himpe.