Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Reorganisatie Izegems stadsarchief van start

18 januari 2016

De reorganisatie van het Izegemse stadsarchief is gestart. De Intergemeentelijke Archiefdienst (IGA) is momenteel samen met de heemkundige kring Ten Mandere aan de slag om alles te inventariseren.

“Een hele opdracht”, zegt schepen van Archief Kurt Himpe. “In de eerste plaats moet alles wat niet thuis hoort in de archiefruimte onder het stadhuis verwijderd worden. Alles moet dan ook geïnventariseerd worden en daarna opnieuw een plaats krijgen. Dankzij de oprichting van de IGA van de Interlokale Vereniging Associatie Midwest kan er eindelijk werk gemaakt worden van dit belangrijk organisatorisch werk.”

De stad Izegem sloot een tijd geleden een samenwerkingsovereenkomst af met de heemkundige kring Ten Mandere. “Bedoeling is dat de bestuursleden van Ten Mandere die een cursus archiefbeheer volgden vooral helpen om het statisch of het historisch archief van de stad te ordenen en te inventariseren”, verduidelijkt archivaris Leen Breyne die samen met haar collega’s Ken Brouwers en Elisabeth Blancke het Izegemse archief onder handen neemt.

Archiefwerking

Het is niet alleen de bedoeling dat er werk gemaakt wordt van de reorganisatie van het archief, de stad Izegem wil ook een archiefwerking opstarten. “Op de website van de stad Izegem is alle informatie over de archiefwerking nu gecentraliseerd. Wetenschappelijke onderzoekers, studenten of genealogen moeten vooraf een contactformulier invullen als ze opzoekingswerk willen doen”, legt schepen Himpe uit. “We benadrukken ook nog even dat in de stadsbibliotheek een schaduwarchief aanwezig is. Dit schaduwarchief bevat een schat aan geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes uit Izegem, Emelgem en Kachtem, ouder dan 100 jaar. Die informatie kan tijdens de openingsuren van de bibliotheek geraadpleegd worden in de leeszaal.”

“Maar ook de heemkundige kring Ten Mandere zelf beschikt over een uitgebreid archief en documentatiecentrum over de stadsgeschiedenis, met onder andere duizenden rouwbrieven en rouwprentjes, oude foto’s, documenten en meer dan honderd jaargangen van vroegere en huidige weekbladen en kranten”, besluit Himpe.  

Alle info is raadpleegbaar op www.izegem.be (doorklikken naar over Izegem - diensten - archiefdienst).