Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Stad Izegem zet oude beelden kasteel en park Blauwhuis in de kijker

3 april 2017

Naar aanleiding van het openstellen van het kasteelpark Blauwhuis worden op het infoscherm op de Grote Markt oude foto’s van het kasteel en het park in de kijker gezet.

“Het kasteel is veruit het meest imposante gebouw in Izegem en spreekt voor velen tot de verbeelding. Het kasteel en het park zijn ook zeer nauw verbonden met de stad”, zegt schepen van Erfgoed en Archief Kurt Himpe (N-VA). “Zoals het kasteel er nu staat, dateert het uit de jaren 1880. Ook het park ziet er nu enigszins anders uit. Vroeger was er een groot boomforeest, dat dateerde uit 1780 met aanplantingen uit Oostenrijk. De Eerste Wereldoorlog betekende het einde van het boomforeest. Er werd een Duits pionierspark gevestigd. In september 1918 lieten de Duitsers bij hun aftocht het munitiedepot ontploffen en het boomforeest ging in vlammen op. Enkel een straatnaam verwijst nog naar het boomforeest”, verduidelijkt de schepen.

“Het kasteelpark was ook vaak het decor voor feesten. In 1827 was er een groot kasteelfeest met een stoet, in 1895 was er zelfs een wielerwedstrijd. De laatste Izegemse groep die door de familie Gillès de Pélichy ontvangen werden, waren de Izegemse scouts die in 1983 hun zestigjarige jubileum vierden”.

“Met de oude foto’s willen we van de gelegenheid gebruik maken om de geschiedenis van het kasteel en het park nog wat extra in de schijnwerpers te zetten, want we beschikken in het stadsarchief over heel wat foto’s”, besluit de schepen.

Duitse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de achterkant van het kasteel Blauwhuis.

Archieffoto van het kasteel Blauwhuis tijdens het interbellum.