Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Vorig jaar ongeveer 160 ton munitie binnengekomen op DOVO-site Langemark-Poelkapelle

In 2021 werd ongeveer 160 ton munitie binnengebracht op de DOVO-site in Langemark-Poelkapelle. Dat vernam provincieraadslid Kurt Himpe van West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé.

De voorbije jaren lag de instroom van munitie iets hoger. “In 2018 werd 177 ton binnengebracht, in 2019 was dat 174 ton. In 2020 was er een instroom van 168 ton”, verduidelijkt Kurt Himpe op basis van de door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) aangereikte cijfergegevens.

De evolutie van de vernietigde munitie volgt deze trend. In 2018 jaar werd 95 ton munitie vernietigd met de nieuwe DOVO-ontmantelingsinstallatie die in 2017 in gebruik genomen werd. In 2019 werd net geen 90 ton vernietigd, in 2020 bijna 87 ton en vorig jaar zo’n 66 ton. De verschroting van lege munitie is niet meegeteld in deze cijfers.

“De DOVO-site in Langemark-Poelkapelle stockeert slechts tijdelijk munitie met het oog op het zo snel als mogelijk vernietigen van de munitiestock. Begin 2022 lag er nog zo’n vier ton springstof in munitie klaar om te vernietigen”, aldus provincieraadslid Kurt Himpe.

Operationele rampoefening

Gouverneur Decaluwé meldt ook dat door de coronapandemie de voorbije periode geen provinciale multidisciplinaire rampoefening met DOVO werd georganiseerd. Eind vorig jaar was er wel een operationele oefening waarbij er een training is tussen de interne militaire brandweerdienst en de hulpverleningszone Midwest.