Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

“Vorig jaar 42 procent van gecontroleerde fietsen in West-Vlaamse scholen niet in orde”

Vorig jaar was 42 procent van de gecontroleerde fietsen tijdens de preventieve fietscontroles in de West-Vlaamse scholen niet in orde. Dat zegt provincieraadslid Kurt Himpe op basis van cijfers die hij kreeg van gouverneur Carl Decaluwé. “De cijfers gaan weer de slechte kant op, maar zijn wel nog beter dan het trieste recordjaar 2021 toen 46 procent niet in orde bleek.”

“Er werden vorig jaar in 17 West-Vlaamse politiezones preventieve acties gedaan waarbij 19.684 gecontroleerd werden en 8.257 fietsen niet in orde waren. Bij 17 procent hiervan was er een inbreuk op de fietsverlichting, waardoor nog maar eens blijkt dat de campagne ‘Verplicht Verlicht’ met de preventieve fase en de technische fietscontroles in de lagere en secundaire scholen noodzakelijk blijven”, zegt provincieraadslid Kurt Himpe op basis van de cijfergegevens.

“Nieuwe digitale fietscontrole uitgetest”

Vier studenten van Hogeschool VIVES werkten een applicatie uit voor een nieuwe digitale fietscontrole 2.0. “Er werden in maart 2024 drie testen gedaan met de nieuwe applicatie in de school Kaspar in Rekkem, Athena in Menen en Prizma in Ingelmunster, waarbij alle opmerkingen bij de vorige applicatie werden weggewerkt en een fietscontrole gemiddeld maar twee minuten duurt”, weet Himpe. De vorige applicatie werd getest in de lokale politiezones Het Houtsche, Middelkerke, Midow, Mira, Grensleie en Vlas.

“Het is de bedoeling om de digitale applicatie in West-Vlaanderen zo veel als mogelijk te gebruiken vanaf september 2024, waarbij de invoering ervan stapsgewijs zal gebeuren. De applicatie biedt immers heel wat voordelen. De tijdswinst is groot, ouders worden automatisch geïnformeerd, de resultaten worden onmiddellijk gegenereerd en er is de mogelijkheid om nacontroles te doen”, zegt Himpe. “Niettemin is er nog een mogelijkheid om de papieren fietscontrolekaarten aan te vragen bij de diensten van de gouverneur, maar ik hoop uiteraard op een maximale digitalisering”, besluit provincieraadslid Kurt Himpe.

Evolutie:

JaarPercentage fietsen niet in orde
202342 %
202241 %
202146 %
202037 %
201938 %
201838 %
201742 %
201641 %