Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

“Vorig jaar 41 procent van gecontroleerde fietsen in West-Vlaamse scholen niet in orde”

Vorig jaar was 41 procent van de gecontroleerde fietsen tijdens de preventieve fietscontroles in de West-Vlaamse scholen niet in orde. Dat zegt provincieraadslid Kurt Himpe op basis van cijfers die hij kreeg van gouverneur Carl Decaluwé.

“Een gunstige evolutie, want in 2021 werd een record van 46 procent genoteerd. Toch was bijvoorbeeld nog altijd 16 procent van de fietsverlichting niet in orde. In 2021 bleek 21 procent van de fietsverlichting niet in orde”, verduidelijkt Himpe. “Er werden vorig jaar tussen september en december ongeveer 18.000 fietsen gecontroleerd in de lagere en secundaire scholen in West-Vlaanderen. Voor de eerste keer werd ook gebruik gemaakt van een website, waardoor controles online konden doorgegeven worden. De politiezones Het Houtsche, Middelkerke, Midow, Mira, Grensleie en Vlas hebben de website uitgetest, waardoor 27 procent van de controles in 2022 via de website www.fietscontrole.be uitgevoerd werd. De andere controles gebeurden nog altijd met de papieren fietscontrolekaart.”

Nieuwe applicatie

Volgens gouverneur Carl Decaluwé biedt de website een enorme tijdswinst op na de controle, waardoor de scholen en de politiezones onmiddellijk na de preventieve actie de resultaten ter beschikking hebben. “Daarom zal verder ingezet worden op de online registratie. Vier studenten van de VIVES hogeschool in Kortrijk zullen, rekening houdend met de opmerkingen en de ervaringen van de website, een nieuwe applicatie uitwerken die tegen het einde van dit schooljaar zal kunnen uitgetest worden”, besluit provincieraadslid Kurt Himpe.

Evolutie

JaarPercentage fietsen niet in orde
202241 %
202146 %
202037 %
201938 %
201838 %
201742 %
201641 %