Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Voormalig slachthuis Verbist opent eenmalig de deuren voor beroeps- en amateurfotografen

 

Voormalig slachthuis Verbist opent eenmalig de deuren voor beroeps- en amateurfotografen

6 juli 2021

Het wordt stilaan een traditie in Izegem om op Open Monumentendag een unieke locatie open te stellen voor beroeps- en amateurfotografen. “Dit jaar hebben we met de site van het voormalige slachthuis opnieuw een buitenkans te pakken”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe.

Vier jaar geleden werd het initiatief van de fotosessies boven de doopvont gehouden. “Met het kasteel Wolvenhof, het verlaten klooster van de paters Kapucijnen, de voormalige drukkerij Strobbe en het verlaten klooster de Pélichy hadden we telkens zeer aantrekkelijke locaties die vaak voor een stormloop zorgden”, verduidelijkt de schepen. “Initieel hadden we het idee om het kasteel Wolvenhof opnieuw als locatie aan te bieden, maar de kans om de binnenkant van het slachthuis op de gevoelige plaat te leggen, konden we niet laten liggen.”

Locatie met bewogen geschiedenis

“De hoek van de Gentseheerweg en de Vlietmanstraat is al lang verbonden met slachthuisactiviteiten. Zo was er eerst het slachthuis Bouckaert dat onder andere in het jaar 1967 zelfs een internationale delegatie over de vloer kreeg voor een demonstratie van het bandsysteem en een bezoek aan de nieuwe stallingen”, weet Kurt Himpe. “Na de familie Bouckaert kwam het slachthuis in handen van nieuwe eigenaars, waar blijkbaar ook Paul Vanden Boeynants bij betrokken was. De volgende tussenstap was het West-Vlaams Vleesbedrijf dat failliet ging en in 1986 werd het slachthuis Verbist officieel geopend. Enkele jaren geleden stopten de slachthuisactiviteiten definitief op de site. Projectontwikkelaar Global Estate Group zal de bedrijfsgebouwen slopen en er zal kleinschalige bedrijvigheid in de plaats komen.” 

Indrukwekkende site

“Intussen staat het slachthuis leeg, maar niettemin is het een indrukwekkende site met heel wat herkenbare onderdelen. De fotografen kunnen onder andere de laadkades en loskades voor de dieren, de stallen, de waterzuiveringsinstallatie, de versnijzaal, de grote frigoruimtes en ook bepaalde personeelslokalen op de gevoelige plaat leggen”, zegt de schepen. “Het is de laatste keer dat de site kan betreden worden.”

Registreren vanaf 12 juli

“Het principe blijft hetzelfde zoals tijdens de vorige edities. Op zondag 12 september wordt de site opengesteld voor beroeps- en amateurfotografen die zich vooraf registreerden. Op maandag 12 juli worden de uurslots op de registratiepagina om 18 uur opengesteld via de website van het museum Eperon d’Or. Op Open Monumentendag kunnen tussen 10 en 18 uur telkens tien fotografen per uur de site betreden om foto’s te nemen. Op de registratiepagina staan ook alle duidelijke afspraken waar de fotografen zich aan moeten houden”, besluit de schepen.

Alle info op www.eperondor.be.