Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

“Virtuele leeszaal Izegems stadsarchief grote stimulans voor onderzoek familiegeschiedenis”

 

“Virtuele leeszaal
Izegems stadsarchief grote stimulans voor onderzoek
familiegeschiedenis”

24 augustus 2021

Een half jaar geleden werd de virtuele leeszaal van het Izegemse stadsarchief gelanceerd. “In die periode registreerden bijna 700 geïnteresseerden zich om in de familiegeschiedenis te duiken en dat is een onverhoopt succes”, zegt schepen van Archief Kurt Himpe. “De investering om heel wat historische documenten te digitaliseren was dus een zeer goede zaak.”

“Genealogie is zeer populair en het succes van de virtuele leeszaal toont dit ook aan. Elk jaar kwamen heel wat aanvragen binnen om documenten in te kijken voor het opstellen van stambomen en van mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van hun familie”, zegt Kurt Himpe. “Geïnteresseerden maakten vroeger gebruik van het schaduwarchief in de Izegemse bibliotheek om de parochieregisters en de registers van de burgerlijke stand die tot een flink stuk in de zeventiende eeuw teruggaan te raadplegen. Maar door de coronamaatregelen was dit niet mogelijk en de virtuele leeszaal van het stadsarchief blijkt een volwaardig alternatief en stimuleert duidelijk het onderzoek naar de familiegeschiedenis.”

Met het online platform is het archief 24 uur op 24 uur raadpleegbaar en kunnen geboorte-, huwelijks-, overlijdensakten en wijzigingen die openbaar zijn gratis geconsulteerd worden. “Het systeem is zeer gebruiksvriendelijk en met geïntegreerde zoekfuncties is er snel een resultaat. De gebruiker kan de aktes gemakkelijk printen of bewaren en kan zelfs een dossier aanleggen zodat er niet telkens opnieuw moet gezocht worden”, besluit coördinator Leen Breyne van het Intergemeentelijk Archiefteam Midwest.

De virtuele leeszaal is te bezoeken via genealogie.izegem.be.