Op zaterdag 29 juni werd een triptiek voorgesteld die na een schenking in de Emelgemse Sint-Pieterskerk prijkt. “De familie Kemp schonk het kunstwerk aan de kerkfabriek en krijgt nu een ereplaats”, zegt de voorzitter van de Emelgemse kerkfabriek Luc Ghekiere.
“De triptiek werd geschilderd in 1911 naar het voorbeeld van de kruisafneming van Rubens uit 1618. Het schilderij hangt nu aan de muur van de zuidbeuk van de Sint-Pieterskerk en stelt de kruisafname van Christus voor. Het kunstwerk hing vroeger in de woning van baron Robert Dewulf. Na zijn overlijden werd de woning gekocht door de familie Kemp en zij oordeelden om het te schenken aan de kerkfabriek om het een plaats te geven in de Sint-Pieterskerk”, aldus Luc Ghekiere die de familie Kemp zeer dankbaar is.
“De schenking kwam zeer goed uit, nu de kerkraad van plan is om het pittoreske kerkje van Emelgem op te waarderen en meer mensen naar de kerk te lokken door de geschiedenis en het kunsthistorisch erfgoed in de kijker te zetten”, verduidelijkt Luc Ghekiere.
“Symbolisch, want dit jaar is de Sint-Pieterskerk precies vijftig jaar een beschermd monument”
“De Sint-Pieterskerk is opgenomen in de themawandelingen van de Izegemse stadsgidsen en ongetwijfeld biedt ook de erfgoedapp mogelijkheden om het gebouw, de geschiedenis en het prachtige interieur in de kijker te zetten voor de individuele bezoeker”, zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe.
“De schenking van de triptiek is ook symbolisch, want dit jaar is de Sint-Pieterskerk, de oudste kerk van onze stad, precies vijftig jaar beschermd als monument. De kerk was trouwens het eerste gebouw dat in Izegem beschermd werd”, verduidelijkt schepen Himpe. “De prachtige triptiek is een mooie aanvulling op het kunsthistorisch patrimonium in de kerk, met de fantastische lambrisering uit de 18de eeuw en het houtsnijwerk en de schilderijen. Gelukkig vernielde de zeer zware brand in 1954 niet de hele kerk en het interieur, zodat we nog altijd dit prachtig gebouw kunnen bewonderen met nu ook een triptiek van meer dan honderd jaar oud”, besluit schepen Kurt Himpe.