Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Stad Izegem tovert kasteel Wallemote om tot cultuurtempel

 

Stad Izegem tovert kasteel Wallemote om tot cultuurtempel

15 februari 2021

“In maart wordt het kasteel Wallemote omgetoverd tot een cultuurtempel voor een gerenommeerde tentoonstelling met werken van kunstenaar Luc-Peter Crombé”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe. De plannen om de tentoonstelling in 2020 te organiseren in het jaar dat de kunstenaar honderd jaar zou geworden zijn, werd twee keer gedwarsboomd door de coronamaatregelen.

Het kasteel Wallemote is niet zomaar gekozen als decor. “Kunstenaar Crombé werd geboren in 1920 en het kasteel werd ook in die periode gebouwd. De tentoonstelling spitst zich toe op het werk uit de periode 1975-1995 en dompelt ons onder in zijn stedelijke avonturen van die periode, waarbij de kunstenaar alle facetten van de bewogen en muzikale kunsten laat zien. Zijn vriendschap met bekende artiesten en choreografen, zoals Maurice Béjart, opende een nieuw pad in zijn kunst en het is ook een eerbetoon aan de vrouw in de dans en andere
kunstvormen. Luc-Peter Crombé is ook één van de Vlaamse Meesters die de vrouwelijke emancipatie probeerde te begrijpen door de eeuwen heen”, verduidelijkt de schepen.

Tentoonstelling met QR-codes

Wie de tentoonstelling bezoekt, kan QR-codes inscannen die naast de werken hangen en zo heel wat informatie nalezen over de kunstwerken. “Het is de eerste keer dat we deze digitale techniek toepassen om de bezoeker onder te dompelen in de kunstwerken. Naar aanleiding van deze tentoonstelling is er ook een catalogus van 80 pagina’s gedrukt die kan aangekocht worden voor 15 euro en waar alle tentoongestelde werken in staan, samen met de QR-codes waardoor de bezoeker eigenlijk de tentoonstelling mee neemt naar huis”, aldus Kurt Himpe. “De catalogus kan niet alleen in het kasteel aangekocht worden, maar ook in de bibliotheek en in Eperon d’Or.”

Twaalf Izegemse kunstenaars in de kijker

Kasteel Wallemote wordt niet alleen tot een cultuurtempel omgetoverd door de tientallen werken van kunstenaar Luc-Peter Crombé, er zijn ook werken van Izegemse kunstenaars. Magda Bonte, Bernard Dejonckheere, Piet Duthoit, Rudy Duyck, Maurice Hauspie, Myriam Leenknecht, Dries Marchand, Marleen Moerman, Ronny Pattijn, Filip Popelier, Sabrina Vansteenkiste en Luc Verlinde selecteerden kunstwerken die in het kasteel kunnen bewonderd worden.

Coronaproof

De tentoonstelling kan volledig coronaproof bezocht worden. “In het kasteel is er een traject  uitgestippeld, waardoor de bezoekers de kunstwerken in de kamers en zalen op de verschillende verdiepingen kunnen bekijken. We laten maximaal tien bezoekers op hetzelfde ogenblik toe in het kasteel. We verwachten dat de bezoekers een mondmasker dragen.” 

De tentoonstelling kan van 27 februari tot en met 28 maart gratis bezocht worden van 15 tot 19 uur, uitgezonderd op maandag en dinsdag.