Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Stad Izegem roept inwoners op om familiearchieven aan stadsarchief te schenken

 

Stad Izegem roept inwoners op om familiearchieven aan stadsarchief te schenken

21 januari 2021

Het stadsarchief roept de inwoners op om de zolder uit te kammen en materiaal dat ze er vinden aan het archief te schenken als ze er zelf geen zorg voor kunnen dragen. “Familieverhalen en -geschiedenissen zijn onlosmakelijk een deel van de stadsgeschiedenis”, zegt schepen van Archief Kurt Himpe. 

“In het museum Eperon d’Or komen vaak familiestukken binnen die te maken hebben met de roemrijke geschiedenis van borstels en schoenen, zoals foto’s, diploma’s en getuigschriften van mensen die in deze ambachten tewerkgesteld waren, officiële stukken, facturen met briefhoofden van Izegemse bedrijven. Met het fotomateriaal is er trouwens een eregalerij uitgewerkt. Maar Izegem is veel meer dan borstels en schoenen. De levens en verhalen van onze inwoners zijn bijzonder interessant en kruiden de geschiedenis van onze stad”, verduidelijkt schepen Himpe.

“We lanceren daarom het initiatief om aan de Izegemnaars te vragen om de zolder of de kasten te verkennen en het materiaal aan het stadsarchief te schenken of het materiaal te laten inscannen. Indien gewenst, krijgen de betrokkenen dan de originele stukken terug mee. De stukken kunnen binnengebracht worden in museum Eperon d’Or. Uiteraard blijven ook documenten, foto’s… over de borstel- en schoenindustrie zeer welkom”, aldus Kurt Himpe.

Corona-archief

“Een tijd geleden lanceerden we ook een oproep om mee te bouwen aan een corona-archief over onze stad. We  ontvingen al heel wat fotomateriaal dat een beeld geeft van de bijzondere periode waarin we terechtgekomen zijn en de impact van het coronavirus. We willen de verhalen, foto’s… uit deze coronaperiode niet laten verloren gaan en via een online formulier kan alles gemakkelijk opgeladen worden”, besluit coördinator Leen Breyne van de Intergemeentelijke Archiefdienst Midwest.

Online formulier corona-archief: https://formulieren.izegem.be/corona-inzenden-media/