Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Stad Izegem niet van plan om een stedenband af te sluiten

De stad Izegem is niet van plan om een stedenband af te sluiten met Rwanda of Burundi. Dat antwoordde schepen van Noord-Zuidbeleid Kurt Himpe op een vraag van gemeenteraadslid Veerle Renier.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) wil experimenteren met een nieuwe vorm van internationale samenwerking waarbij Vlaamse gemeenten met een partnergemeente uit Rwanda of Benin over een specifiek thema uitwisselen. Gemeenteraadslid Veerle Renier stelde voor dat de stad ook verantwoordelijkheid op wereldniveau opneemt.

“Projecten binnen de Noord-Zuidraad hebben een breed draagvlak”

“De Noord-Zuidraad adviseerde eerder al negatief om een stedenband op te starten”, aldus schepen Kurt Himpe. “We nemen al jaren een verantwoordelijkheid op wereldniveau. Het is een troef dat heel wat Noord-Zuidprojecten al gesteund worden dor de stad via de Noord-Zuidraad en deze projecten hebben ook een breed draagvlak bij de Izegemse bevolking. Ook via noodhulp ondersteunen we gebieden die door een ramp getroffen worden en waar een door de Noord-Zuidraad gesteund project is.”

Naast de Noord-Zuidwerking heeft Izegem ook een internationale samenwerking met vijf Europese partnersteden. “Ook daar gaat het niet alleen om een samenwerking in goede dagen, maar ook in moeilijke tijden zoals de steun van Izegem aan Hotton tijdens de zware overstromingen in 2021”, besluit Himpe.