Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Stad Izegem digitaliseert opnieuw meer dan 115.000 historische akten

Nadat in 2020 de grootste digitaliseringsoperatie uit de geschiedenis van de stad Izegem werd uitgevoerd, wordt dit jaar opnieuw een grote stap gezet. “In deze fase zullen we meer dan 115.000 historische akten digitaliseren”, zegt schepen van Archief Kurt Himpe.

“Het gaat over bijna 67.000 geboorteakten en 36.500 overlijdensakten uit de periode 1801 tot 1929 en er worden meer dan 12.000 huwelijksakten uit de periode 1801 tot 1939 gedigitaliseerd”, verduidelijkt de schepen. “Daardoor zal er opnieuw een groot deel van de historische akten van de burgerlijke stand online raadpleegbaar zijn”.

“Nooit eerder werd in Izegem zo fors geïnvesteerd in historische akten”

De operatie zal geleid worden door het Intergemeentelijk Archiefteam Midwest. “De digitalisering van deze historische akten is belangrijk omdat er bij het raadplegen geen kans meer is op beschadiging van de originele documenten”, zegt schepen Kurt Himpe. “Het digitaliseren zorgde er ook voor dat er een virtuele leeszaal van het stadsarchief werd opgestart. Hierdoor moeten de dienst burgerlijke stand en de archiefdienst zelf minder aanvragen verwerken en kunnen geïnteresseerden van thuis uit opzoekingswerk doen.”

“Deze digitaliseringsoperatie kost ongeveer 30.000 euro en samen met de eerste fase komen we nu in totaal op ongeveer 100.000 euro investeringen in het stadsarchief. Nooit eerder werd in Izegem zo fors geïnvesteerd in historische akten”, aldus Kurt Himpe.

“Dat levert ook resultaat op. De virtuele leeszaal is met honderden registraties bijzonder populair bij mensen die in de familiegeschiedenis willen duiken. Genealogie is populair en daarom is de investering om heel wat historische documenten te digitaliseren een goede zaak”, besluit de archiefschepen.

De virtuele leeszaal kan bezocht worden via www.izegem.be/archief.