Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Sint-Jozefscollege in Izegem krijgt opknapbeurt

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele trekt 11,8 miljoen euro om onroerend erfgoed te restaureren. In totaal krijgen zo 64 kleinere Vlaamse projecten die soms al acht jaar wachten op een premie, de middelen waar ze al zo lang naar uitkijken. Het Sint-Jozefscollege in Izegem is één van de geselecteerde projecten en krijgt ruim 138.000 euro voor de restauratie van de platte daken en het buitenschrijnwerk. “Bijzonder fijn nieuws dat via deze Vlaamse middelen restauratiewerken gebeuren aan dit iconische art-deco gebouw uit 1936. Op die manier bewaren we dit beschermd monument in onze stad voor de toekomst”, stelt schepen van Erfgoed Kurt Himpe.

“De afgelopen decennia is de wachtlijst voor restauratiepremies steeds langer geworden. Door de regelgeving te wijzigen en in te zetten op standaardpremies die onderhoudswerken, beheerswerken en kleine totaalprojecten financieren en die een beperkte administratieve actie vragen, zorg ik ervoor dat de wachtlijst niet meer aandikt”, stelt minister Diependale. “Daarnaast wordt de historische wachtlijst afgebouwd. 64 kleinere projecten die soms al 8 jaar wachten op een premie, krijgen vandaag de middelen waar ze zo lang naar uitkijken. Investeren in onroerend erfgoed is ook investeren in het welzijn van burgers, in nieuwe economische impulsen, in toerisme en werkgelegenheid, in duurzaamheid en nieuwe ontwikkelingskansen.”

11,8 miljoen euro voor 64 projecten

Minister Diependaele: “In het voorjaar van 2022 voorzie ik in totaal 11.809.228,95 euro om 64 beschermde monumenten te restaureren. Het gaat over kleinere restauratieprojecten die al enkele jaren op de wachtlijst staan. Het gaat veelal om religieus erfgoed dat zo typerend is in het Vlaamse landschap (kerken, pastorijen, bisschoppelijke paleizen, bedevaartsoorden…), maar ook over kastelen, onderwijsgebouwen, herenhuizen, een concertzaal en een brouwerij. Stuk voor stuk projecten die Vlaanderen mooier maken.”

Ook middelen voor beschermd gebouw in Izegem

Het Sint-Jozefscollege in Izegem is één van de geselecteerde projecten. Het college krijgt 138.746,69 euro voor de restauratie van de platte daken en het buitenschrijnwerk. Schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA) reageert opgetogen: “Het is bijzonder goed nieuws dat met deze financiële steun restauratiewerken kunnen gebeuren aan het iconische art deco-gebouw uit 1936 dat ongeveer twintig jaar geleden ook een beschermd monument werd. Het hoofdgebouw van het voormalige Sint-Jozefscollege is trouwens één van de belangrijkste relicten van de vele ontwerpen van architect Carlos Beyaert in onze stad, naast de oude brandweerkazerne. Door te investeren in het erfgoed in onze stad kunnen dergelijke belangrijke gebouwen voor de toekomst bewaard blijven.”