Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Replica historisch boothuis herrijst in kasteelpark Blauwhuis

In het Izegemse kasteelpark Blauwhuis zijn leerlingen van Prizma Campus VTI de laatste hand aan het leggen aan het reconstrueren van het historische boothuis. “Eén van de erfgoedelementen in het kasteelpark is daardoor zo goed als afgewerkt en een schitterende replica kan straks in volle glorie bewonderd worden”, zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe.

“Door de goede voorbereiding verloopt de opbouw bijzonder vlot. Leerlingen van het zevende jaar Bijzondere schrijnwerkconstructies deden in het park de opmetingen om de replica van de houten constructie te maken. Leerlingen van de bouwafdeling metselden in een werkplaats op school enkele kolommen die overeenkwamen met de heipalen in de kasteelvijver waarop de houten constructie samengesteld werd. Een huzarenwerk, want met moderne machines werden de originele verbindingen uitgevoerd. Aangezien het om historische constructies gaat, moesten de erfgoedelementen en het historische uitzicht bewaakt en bewaard blijven”, zeggen technisch adviseur coördinator Jürgen Couckhuyt en de begeleidende leraar Patrick Borms.

Op 28 mei zal de houten constructie afgewerkt zijn. De dakbedekking zal dan nadien worden uitbesteed aan een externe aannemer.

“Nu al feliciteren heel wat bezoekers van het kasteelpark de leerlingen voor het prachtige werk”

“Een perfecte timing, want op zondag 26 mei vindt in het kasteelpark de 23ste editie van de plantenbeurs ‘Tuin & Sfeer’ plaats, waardoor het vergevorderde werk van de leerlingen door heel wat bezoekers zal kunnen bewonderd worden. Nu al feliciteren heel wat bezoekers van het kasteelpark de leerlingen en de begeleidende leraar tijdens de werkzaamheden en zijn ze onder de indruk van de schitterende constructie”, aldus schepen Kurt Himpe.

Meerjarenproject

“Met de afwerking van het boothuis is de klus niet geklaard. Ook de ijzeren boogbrug die omstreeks 1880 geplaatst werd, zal gerestaureerd worden, waarbij het ijzer- en metselwerk onder handen zullen genomen worden. De verschillende toegangspoorten van het kasteeldomein in het centrum van Izegem worden aangepakt en aan de ijskelder komen nieuwe eikenhouten deuren. Alle erfgoedelementen zullen uiteindelijk in ere hersteld worden”, verduidelijkt schepen Kurt Himpe.

“In afspraak met de agentschappen Natuur en Bos en Onroerend Erfgoed zal bepaald worden wat de volgende stap is”, besluiten Jürgen Couckhuyt en Patrick Borms.