Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Provincie lapt regels digitale geletterdheid aan de laars met online bevraging over windturbines

De provincie West-Vlaanderen startte een online bevraging op bij bewoners in de buurt van één of meerdere windturbines. Dat de bevraging enkel online kan ingevuld worden, roept vragen op bij provincieraadslid Kurt Himpe. “Op die manier sluit je mensen uit die niet over de nodige digitale vaardigheden beschikken.”

Duizenden mensen in Izegem, Gistel, Ieper, Zwevegem, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve kregen de voorbije weken een brief in de bus met de vraag om hun mening te geven over de windturbines in hun buurt. Daarmee polst de provincie onder andere naar klachten en een eventueel gewijzigd standpunt tegenover bestaande windturbines.

“Dat er enkel een mogelijkheid is om via een QR-code of een link de bevraging te bekijken en in te vullen, gaat voorbij aan de vaststelling dat er nog veel mensen zijn die moeilijkheden ondervinden om op de digitale sneltrein te springen. Dat blijkt ook uit de nieuwe ‘Barometer voor digitale inclusie 2022’ die stelt dat de digitalisering sterk toegenomen is, maar niet de digitale vaardigheden”, zegt provincieraadslid Kurt Himpe. “De provinciale online bevraging sluit mensen uit, terwijl het net de bedoeling is om hun mening te vernemen”, waarschuwde Himpe. “Ik stel vast dat de provincie wel meewerkt aan inspiratiemomenten rond digitale geletterdheid, maar dan zelf één van de basisregels aan de laars lapt. Ook een telefoonnummer op de brief vermelden zou een oplossing kunnen bieden.”

Provincieraadslid Himpe roept de deputatie ook op om de steden en gemeenten waar de bevraging plaatsvindt ook te informeren over de conclusies, die normaal gezien begin 2023 ter beschikking zullen zijn.