Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Projectvoorstel vormt voormalige watertoren om tot uitkijkpunt en kunstinstallatie

 

Projectvoorstel vormt voormalige watertoren om tot uitkijkpunt en kunstinstallatie

14 januari 2021

Twee maanden geleden kwamen kunstenaar Elias Cafmeyer en schepen van Erfgoed en Cultuur Kurt Himpe met een voorstel om de voormalige watertoren van de vlasrooters aan de Izegemse Klare Gracht een nieuwe toekomst te geven. “Deze week wordt een projectvoorstel ingediend bij Westtoer van de provincie West-Vlaanderen om de watertoren om te vormen tot een uitkijkpunt en kunstinstallatie”, zegt schepen Kurt Himpe (N-VA).

Met het programma HORIZON 2025 wil de provincie een netwerk uitbouwen van uitkijkpunten. “De voormalige watertoren biedt heel wat kansen en een expositiewerk van Elias Cafmeyer vormt het uitgangspunt voor het projectvoorstel dat uniek zou zijn voor ’t West-Vlaamse hart”, verduidelijkt schepen Himpe.

“Erfgoed, kunst en beleving komen samen in een uniek project”

“De watertoren is een erfgoedrelict van het vlasverleden en is een onderdeel van het toenmalige leidingnetwerk dat water moest aanleveren voor het warmwaterroten. Maar we willen de watertoren niet zomaar ombouwen tot een uitkijkpunt. We brengen met het project erfgoed, kunst en beleving samen waardoor we niet alleen passanten maar ook liefhebbers van hedendaagse kunst kunnen aantrekken naar onze stad en de regio. De samenwerking met een gerenommeerde jonge  kunstenaar zoals Elias Cafmeyer biedt alvast mooie kansen”, legt Kurt Himpe uit. 

“Het idee om een kunstinstallatie te maken rond een watertoren houdt me al lang bezig”, zegt kunstenaar Elias Cafmeyer. “Door een kunstzinnige kiosk samen te brengen met een watertoren breng je tegenstellingen samen met een humoristische knipoog. In het projectvoorstel komt er onder de huidige watertoren een kiosk die gebouwd zou worden in dezelfde stijl als de kastelen Wallemote en Wolvenhof die in de onmiddellijke omgeving gelegen zijn. Vanuit de kiosk zou dan een trap vertrekken naar het uitkijkpunt. De bezoeker zou dan in het huidige bassin van de watertoren komen en boven de rand kunnen uitkijken en ook informatie vinden over het vlasverleden. Een trap brengt de bezoeker dan naar een tweede platform dat enerzijds een afdak is voor het lager gelegen uitkijkpunt en als hoogste deel van het uitkijkpunt fungeert. De bezoeker krijgt daar dan een uitzicht vanop veertien meter hoog”, aldus Elias Cafmeyer die ervan overtuigd is dat een dergelijk project een meerwaarde zal zijn voor het nabijgelegen provinciaal domein Wallemote-Wolvenhof.

“We hopen dat  het voorstel goedgekeurd wordt door Westtoer zodat we verdere stappen kunnen zetten om het project concreet uit te werken met verschillende partners en de huidige eigenaar van de watertoren”, besluit schepen Himpe.