Leerlingen van Prizma Campus VTI gaan aan de slag om babbelbanken te ontwerpen en te maken op vraag van woonzorgcentrum Aksent in Lendelede. “Bedoeling is om er mensen van alle leeftijden samen te brengen”, zegt technisch adviseur coördinator Jürgen Couckhuyt.
Het woonzorgcentrum klopte bij de Izegemse technische school aan voor de banken die moeten aansluiten bij een bestaande petanquebaan. “Een mooie uitdaging, die een combinatie wordt van hout, beton en metaal, waardoor verschillende afdelingen van de school betrokken worden”, aldus directeur Maxim Esprit.
“Ook bedrijfsleven en kunstenaar betrokken bij project”
“Na de ontwerpfase zullen de afdelingen samen de constructietekening opbouwen. De houtafdeling maakt de zittingen en leuningen, de bouwafdeling zorgt voor de betonnen ondersteunende onderdelen en de metaal- en lasafdeling maken de metalen armleuningen en de versteviging van de babbelbanken.” Er is ook een samenwerking met het bouwbedrijf Beaver Construct uit Lendelede voor de betonelementen, waar later een kunstzinnige touch aan zal gegeven worden.
“Een project met een sociale, interactieve en innovatieve insteek”
“Het babbelbankproject zal de ontmoeting tussen verschillende generaties en de sociale interactie stimuleren. De bewoners van het woonzorgcentrum krijgen ook de kans om Prizma Campus VTI te bezoeken terwijl de babbelbanken gemaakt worden. De leerlingen zullen het ontwerp trouwens ook presenteren aan de bewoners met behulp van VR-brillen”, verduidelijkt leraar Pol Dornez van de houtafdeling.
“RTC-subsidie voor het project”
Met dit project is Prizma Campus VTI niet aan haar proefstuk toe. “In de regio Izegem werden al tal van projecten uitgewerkt die in het straatbeeld te zien zijn. Denken we maar aan de restauratieopdrachten in het kasteelpark Blauwhuis, het torentje van de oude kloosterkapel op de Bosmolens of de futuristische lokalen van de chiro in Kachtem. Dergelijke projecten zijn niet alleen een mooie uitdaging voor de leerlingen en de begeleidende leraars, maar zijn een meerwaarde voor verenigingen, diensten en het erfgoed.”
“Het project werd geselecteerd als STEM-RTC project omdat verschillende afdelingen van de technische school samenwerken over verschillende richtingen heen en het project een maatschappelijke meerwaarde biedt. STEM-RTC projecten ontvangen zowel financiële steun als gerichte begeleiding, mogelijk gemaakt door RTC West-Vlaanderen vzw, de Provincie West-Vlaanderen, Volta, PlastIQ, Mtech+, Woodwize, Constructiv, Vives en Howest. De trekker is RTC West-Vlaanderen, waarmee de provincie West-Vlaanderen een samenwerkingsovereenkomst heeft in het kader van STEM”, besluit provincieraadslid Kurt Himpe.