Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Periodiek overleg over overbevolking West-Vlaamse gevangenissen

Naar aanleiding van de overbevolking in de West-Vlaamse gevangenissen wordt vanaf nu een periodiek overleg met alle betrokken partners georganiseerd. Dat bevestigt gouverneur Carl Decaluwé aan provincieraadslid Kurt Himpe.

“Ook de West-Vlaamse gevangenissen worden geconfronteerd met overbevolking. Net voor de zomervakantie was dit vooral het geval in het penitentiair complex in Brugge dat een capaciteit heeft van 626 en waar op dat moment 785 gedetineerden zaten”, zegt provincieraadslid Kurt Himpe op basis van cijfers van de gouverneur. “Hoewel de cijfers van dag tot dag verschillen is onder meer de gesloten gevangenis van Ieper voor verbouwingswerken een bijkomende factor voor de overbevolking in de gevangenissen in de regio.”

Viermaandelijks overleg

In de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen bestaat er al langer een viermaandelijks overleg met politiediensten, de lokale overheid waar de gevangenis zich bevindt, de rechtbanken, het Openbaar Ministerie, de gevangenissen… om beleidsmatige oplossingen te zoeken die de eigen sector overstijgen. Op de vraag van provincieraadslid Kurt Himpe bevestigt gouverneur Carl Decaluwé dat er ook in West-Vlaanderen vanaf nu een periodiek overleg zal komen en een volgende bijeenkomst is voorzien in oktober.

Volgens gouverneur Carl Decaluwé bestaat er geen mirakeloplossing, maar blijken er toch nog mogelijkheden te zijn om de hoge druk op de gevangenissen te doen afnemen.