Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Open Monumentendag in stad Izegem

Zondag 11 september 2022 is Open Monumentendag. Overal in Vlaanderen gaan de deuren van unieke gebouwen open voor het publiek en ook in Izegem doen we ons deel. “We stellen drie unieke gebouwen met een rijke geschiedenis open; erfgoedsite Eperon d’Or is gratis toegankelijk en er is opnieuw een fotoshoot”, zegt schepen van Erfgoed en Musea Kurt Himpe.

Van voormalige schoenfabriek tot dokters- en directeurswoning

“In de Nederweg 12 kan de voormalige schoenfabriek De Coene bezocht worden waar nu Atelier 12 is. Het fabriekspand aan de Nederweg bood vanaf 1887 onderdak aan de schoenfabriek van Polydor De Coene. Hij was een voorvechter van de mechanisatie en kreeg daardoor in 1888 te kampen met een flinke staking. Later gebruikte de Rijksmiddenschool het gebouw en er huisde een verlichtingsbedrijf in”, licht conservator Gertjan Remmerie toe. In 2018 werd het omgevormd tot een klein bedrijvencentrum met de naam ‘Atelier 12’.

“Schuin tegenover het Blauwhuis staat in de Gentsestraat 82 een statig pand dat op het einde van de negentiende eeuw opgetrokken werd als dokterswoning. Tot 1914 bood het onderdak voor de Zusters van de Altijddurende Aanbidding, daarna stond het lang leeg en deed het even dienst als opslagplaats. Het Roeselaarse architectenbureau Van Damme-Vandeputte stoomt het gebouw nu klaar voor een nieuw leven. De architecten willen er hun hoofdkantoor van maken en voegen ook een aantal appartementen toe”, verduidelijkt schepen Kurt Himpe. “Ook de statige villa op de hoek van de Prins Albertlaan heeft een lange geschiedenis. Architect Georges Merlé tekende het plan in 1925 voor textielfabrikant Van Wtberghe. Het gebouw kreeg veel volk over de vloer toen Paul Berlamont er zijn café Pataya opende. Later transformeerde het café naar The Cottage en de laatste jaren stond het leeg. De prachtige villa wordt nu echter de nieuwe uitvalsbasis voor het Izegemse reisbureau Penta Reizen.”

Industriële erfgoedsite Eperon d’Or gratis te bezoeken

“Het museum is de hele dag gratis toegankelijk. Cursisten van Syntra West Roeselare en CVO Groeipunt Lokeren en leerlingen van d’Academie Sint-Niklaas exposeren er hun opmerkelijke schoen- en handtascreaties van het voorbije jaar. Er zijn doorlopend demonstraties van machines en technieken uit de schoen- en borstelnijverheid, er komen weer een aantal oldtimers langs en om 16 uur is schoentjesworp van de grote toren. Ook het Museum voor Stoom en Stroom is de hele dag toegankelijk. Inschrijven is hiervoor niet nodig”, zegt Gertjan Remmerie.

Fotoshoot in Cinema Tijl

Het is ondertussen een traditie: op Open Monumentendag is er in Izegem een opmerkelijke locatie open voor beroepsfotografen. Dit jaar worden voor de allerlaatste keer de deuren opengegooid van Cinema Tijl aan de Kerkstraat. Het pand wordt gesloopt maar fotografen krijgen de kans om het interieur nog één keer te fotograferen. Shoots op 10 en 11 september, er zijn nog enkele tijdsloten beschikbaar.

Alle gebouwen zijn gratis te bezichtigen van 10 tot 18 uur, maar inschrijven is verplicht. Dat kan via http://www.eperondor.be.