Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Open Monumentendag flitst bezoeker terug in de tijd op unieke locaties

 

Open Monumentendag flitst bezoeker terug in de tijd op unieke locaties

25 augustus 2021

Met Open Monumentendag op zondag 12 september worden een aantal historische locaties in Izegem opengesteld. “De bezoeker wordt als het ware terug in de tijd geflitst in Eperon d’Or, bij de oude stoommachine, in cinemazaal Tijl en in het oude goederenstation”, zegt schepen van Musea en Erfgoed Kurt Himpe. “Bepaalde locaties openen die dag misschien zelfs voor de laatste keer de deuren.”

“Voor het eerst sinds begin de jaren 1960 kunnen álle kleppen van de beschermde stoommachine, de grootst bewaarde in ons land, opnieuw bewegen. De Stoomvrienden hebben maandenlang aan dat project gewerkt. Ze poetsten ook tientallen meters oliecircuits op en maakten het mogelijk dat een bezoeker de werking van de stoommachine veel beter kan zien”, verduidelijkt wetenschappelijk medewerker Piet Van Coillie. “Er kan vanaf die dag trouwens een nieuwe publicatie aangekocht worden over de werking en de geschiedenis van de Izegemse elektriciteitscentrale. Op Open Monumentendag kan je er ook een unieke collectie werkende miniatuur stoommachines bewonderen en je laten fotograferen als een stoommachineoperator bij de kolossale stoommachine.”

Op zoek naar sporen in het oude goederenstation

Ook het goederenstation, dat lange tijd de draaischijf was voor veel Izegemse bedrijven, gooit de deuren open. “Het goederenstation was trouwens een zenuwcentrum voor de duivensport. In en bij het gebouw komt de bezoeker alles te weten over de opmerkelijke sporen die de Eerste Wereldoorlog er naliet en in de goederenhal zijn er korte dansvoorstellingen van Life Danscenter en de Izegemse Dansacademie”, legt publieksmedewerker Lieven Lamote uit.

Cinemazaal Tijl opent eenmalig de deuren

“Uitzonderlijk en wellicht voor de laatste keer opent cinemazaal Tijl uit 1956 voor een beperkt aantal bezoekers de deuren. De filmzaal diende vroeger als alternatief voor het commerciële filmaanbod in onze stad. Op Open Monumentendag strijkt Cinema Rural er neer met uniek historisch filmmateriaal over het landbouwleven van vroeger”, zegt schepen Kurt Himpe. “Zoals in de prille cinematijden zullen de stille beelden begeleid worden door live pianomuziek.”

Gratis bezoek aan Eperon d’Or en schoentjesworp

Uiteraard gaan ook de deuren van Eperon d’Or open. “Er is een mooie tentoonstelling met opmerkelijke schoen- en handtascreaties van cursisten van Syntra West Roeselare en leerlingen van d’Academie Sint-Niklaas”, aldus conservator Hilde Colpaert. “Open Monumentendag is de slotdag van de tijdelijke tentoonstelling ViceVersa over historische haardtegels met een demonstratie over het maken van handgemaakte haardtegels en dan kan je zelf ook kleitegeltje maken. Er zijn ook doorlopend demonstraties van machines en technieken uit de schoen- en borstelnijverheid en de
permanente collectie in Eperon d’Or is gratis te bezoeken. In de namiddag staan prachtige oldtimers voor het gebouw en om 16 uur is er de
traditionele schoentjesworp”, besluit Hilde Colpaert.

Alle praktische info over reservaties en uurregelingen op www.eperondor.be.