Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Ontleningen in Izegemse bibliotheek opnieuw in stijgende lijn

De ontleningen in de Izegemse bibliotheek zitten na een heftig coronajaar in 2020 opnieuw in stijgende lijn. “De mensen vinden stilaan de weg terug naar de bibliotheek en dat merken we ook aan het aantal ontleningen”, zegt schepen van Bibliotheek Kurt Himpe.

“In 2019 waren er bijna 240.000 ontleningen. In 2020 moest de bibliotheek noodgedwongen de deuren sluiten en overschakelen op noodscenario’s. Daardoor zakte het aantal ontleningen naar ongeveer 148.000 ontleningen. Vorig jaar werd het herstel ingezet en komen we opnieuw op 186.000 ontleningen op jaarbasis”, verduidelijkt schepen Kurt Himpe.

“Het leeuwenaandeel blijft de ontlening van bijna 134.000 boeken”, aldus bibliothecaris Nicolas Cappelle. “De collectie strips was goed voor 30.000 ontleningen. De spelotheek zit zo goed als opnieuw op het niveau van voor corona met 2.250 ontleningen en ook de eigen digitale media werden 840 keer uitgeleend. De uitleningen van cd’s, dvd’s en luisterboeken zijn al een tijd in dalende lijn, maar toch nog goed voor 19.000 ontleningen.”

E-boekenplatform

Naast de eigen e-boekencollectie van de Izegemse bibliotheek kan de lezer ook terecht op het e-boekenplatform waar de bibliotheek in het najaar van 2020 instapte. “Sinds de instap registreerden we 382 unieke gebruikers die tot nu toe al 2.730 e-boeken uitleenden via het boekenplatform”, vult Nicolas Cappelle aan. “Met het e-boekenplatform kunnen van thuis uit boeken op een smartphone, tablet of computer uitgeleend worden en na zes weken verdwijnen de boeken automatisch. Wie e-boeken via het platform wil lezen, kan twee e-boeken tegelijkertijd ontlenen.”

“Vorig jaar werden via dit extern e-boekenplatform 2.053 boeken ontleend”, besluit schepen Himpe.