Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Museum Eperon d’Or tikt opnieuw unieke collectie van meer dan honderd paar schoenen op de kop

Het Izegemse museum Eperon d’Or verwerft jaarlijks aanwinsten die de rijke geschiedenis van de borstel- en schoennijverheid documenteren. Ook in 2023 kon het museum opnieuw heel wat schenkingen en aanwinsten op de kop tikken. “Niet alleen vanuit het binnenland, maar ook uit het buitenland bereiken heel wat opmerkelijke collectiestukken het museum”, zegt schepen van Musea Kurt Himpe. “Maar vooral een belangrijke vondst uit het Oost-Vlaamse Brakel spreekt tot de verbeelding. Het gaat om een aanwinst van meer dan honderd paar schoenen, waarvan een deel nu al in de vaste museumcollectie te zien is.”

“De collectie komt uit een voormalige schoenwinkel in Everbeek die van 1955 tot 1995 uitgebaat werd door Firmin De Waele en Juliette De Cock”, verduidelijkt collectiebeheerder Lie Cauwelier. “Er werden vooral kwaliteitsschoenen verkocht. Vertegenwoordigers van verschillende Belgische schoenfabrieken en groothandelszaken kwamen er over de vloer, maar ook vertegenwoordigers van de befaamde Izegemse schoenfabrikanten Lafaut, De Pauw, Defauw en Driegelinck kwamen er regelmatig hun nieuwe collecties presenteren.”

“Onder andere Claude Criquielion was er klant”

“De schoenwinkel werd in de loop van de jaren ook de speciaalzaak voor maatschoeisel en kreeg daardoor ook heel wat opmerkelijk volk over de vloer. Onder andere Léonce Van Peteghem, de voormalige bisschop van Gent, die de extreem grote schoenmaat 51 had. Ook wijlen wereldkampioen Claude Criquielion was er klant, waar speciaal voor hem een schoenorthese ontworpen werd voor zijn rennersschoenen om de overbelasting van zijn achillespees tegen te gaan tijdens de verschillende deelnames aan de Ronde van Frankrijk”, aldus Lie Cauwelier.

“Belangrijke aanwinst, in perfecte staat bewaard en in de originele dozen”

“In 2003 overleed Firmin, maar Juliette besloot om het levenswerk, van werkplaats over werktuigen tot de hele voorraad van nog bijna 2.000 paar onverkochte schoenen, bij te houden”, zegt schepen Kurt Himpe. “Juliette overleed in 2022 en ze slaagde erin om tal van kwaliteitsvolle Belgische schoenen uit de periode 1955-1995 in perfecte staat te bewaren, in verschillende maten en in de originele dozen. In dagboeken hield ze van 1955 tot op het einde ook minutieus de omzet van de winkel bij. Ook deze dagboeken kan het museum inkijken. Het gaat echt wel om belangrijke aanwinsten om de collectie Belgische schoenen van het museum Eperon d’Or aan te vullen’, besluit museumschepen Himpe.