Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Kunstacademie Art’Iz pakt uit met The Classroom Recordings

 

Kunstacademie Art’Iz pakt uit met The Classroom Recordings

3 februari 2021

De muziekrichting Jazz-Pop-Rock van de Kunstacademie Art’Iz regio Izegem pakt uit met ‘The Classroom Recordings’. Voor de tien bands, elk met hun eigen genre, is dit een creatief alternatief voor de teruggeschroefde groepslessen. Art’Iz is een huis dat bruist van cultuur, ontspanning en creativiteit. Heel wat jongeren én volwassenen leven zich er wekelijks uit in beeld-, muziek- en  woordlessen. Ook als corona roet in het eten gooit, blijft de Kunstacademie duidelijk niet bij de pakken zitten. 

“Wat iedereen vreesde, werd in het najaar van 2020 werkelijkheid”, zegt schepen van Kunstonderwijs Kurt Himpe. “Door de tweede lockdown moest de Kunstacademie haar werking grondig herzien om de lessen zo goed mogelijk te laten doorgaan. Door de strengere maatregelen zag het team Jazz-Pop-Rock de bandrepetities in het water vallen. Deze repetities, normaal met een tiental leerlingen per uur, werden omgezet in individuele lessen. Dit was een hele uitdaging. Toch zocht én vond het leerkrachtenteam een manier om samen muziek te maken. Al was dit niet met z’n allen samen in één ruimte.”

The Classroom Recordings

“We merken dat onze leerlingen meer dan ooit de nood hebben om met elkaar verbonden te blijven. Met een mobiele opnamestudio gaven we elke band de kans om een eigen nummer of cover op te nemen”, vertelt David Demeyere, hoofdcoördinator van de richting Jazz-Pop-Rock.

“Om dit volledig coronaproof te laten verlopen, kwam elke leerling individueel naar de les om zijn of haar partij in te spelen of te zingen. Achteraf brachten we deze opnames bij mekaar. Het eindresultaat klinkt alsof de leerlingen écht samen spelen.”

“Voor heel wat leerlingen was het de eerste kennismaking met muziek opnemen”, vult medecoördinator Matti De Rijcke aan. “De leerlingen vonden het ook heel fijn om te weten dat ze elk afzonderlijk voor hetzelfde doel gingen. Leerrijk én plezant dus!”

Eigen nummer met videoclip

Het team was aangenaam verrast door de enthousiaste respons van de leerlingen. “Aanvankelijk wilden we gewoon een volwaardige oplossing aanbieden voor de geschrapte groepslessen. Dit groeide echter uit tot een groter project dan we voor ogen hadden. Enkele bands namen zelf het initiatief om een videoclip bij hun nummer op te nemen.”

“The Classroom Recordings zijn de perfecte manier om onze richting Jazz-Pop-Rock coronaproof in de spotlights te zetten. Tegelijk willen we hiermee een stevige lading positieve vibes de wereld insturen. Dat kunnen we vandaag immers meer dan ooit goed gebruiken”, aldus directeur Wim Belaen.

WIRELESS, de Pop & Rock-band van coach David, bijt de spits af met een eigen versie van ‘Little Talks’. Op vrijdag 5 februari om 11 uur wordt de clip voorgesteld op de Facebookpagina en de website van Art’Iz. Daarna volgt om de twee weken een nieuwe videoclip, van pop over rock tot jazz.