Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Izegemse beiaardconcerten opnieuw mét luisterplaats

 

Izegemse beiaardconcerten opnieuw mét luisterplaats

13 mei 2021

De stad Izegem organiseert opnieuw beiaardconcerten en dit jaar is dit opnieuw met een luisterplaats. “Vorig jaar werden de concerten noodgedwongen via livestream uitgezonden, maar een luisterplaats zet de beiaard meer in de kijker”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe.

De reeks beiaardconcerten wordt op 14 juni afgetrapt door de twee Izegemse stadsbeiaardiers Koen en Florian Cosaert. “Tijdens het beiaardconcert zal het grootste deel van het programma vierhandig gespeeld worden. Vader en zoon aan hetzelfde klavier, het blijft een unicum. Florian is met zijn 28-jarige leeftijd trouwens nog altijd de jongste stadsbeiaardier van het land”, zegt schepen Kurt Himpe.

“De voorbije jaren werd een traditie opgebouwd om ook vaak buitenlandse beiaardiers naar Izegem te halen, maar door de coronaomstandigheden is dit nog niet zo evident. Daarom wordt voor deze editie gefocust op Vlaamse beiaardiers”, zegt stadsbeiaardier Koen Cosaert. “Op 21 juni is Dina Verheyden als Mechelse beiaardier aan de beurt en op 28 juni Jean-Pierre Hautekiet, die stadsbeiaardier is van Oostende en Veurne.” Het beiaardconcert van 5 juli wordt uitgevoerd door Koen Cosaert en de reeks concerten wordt afgesloten op maandag 12 juli door Ludo Geloen die stadsbeiaardier is van Ieper en Poperinge.

Luisterplaats

De luisterplaats is dit jaar opnieuw op het pleintje naast het voormalige borstelmuseum in de Baron de Pélichystraat. “Op die locatie kunnen we de toehoorders ver genoeg uit elkaar een plaatsje geven”, zegt Geerwin Vandekerckhove. “De beiaardiers zullen trouwens ook opnieuw op televisiescherm verschijnen tijdens het concert, zodat er niet alleen kan geluisterd worden, maar de toehoorders de beiaardier ook aan het werk zien.” Voor de luisterplaats moet niet gereserveerd worden, maar het aantal plaatsen is wel beperkt. beschikking zijn op de website van cultuurhuis De Leest.”

Grote onderhoudswerken aan beiaard

Dit jaar zullen er ook grote onderhoudswerken zijn aan de beiaard. “De manuele beiaard met 47 klokken zal een groot nazicht krijgen. De ophangbouten van de beiaardklokken zullen opgespannen worden, de draadverbindingen worden gecontroleerd en de algemene staat en stabiliteit van de klokkenstoel en de cabine zullen nagekeken worden. Ook het automatisch elektromechanisch beiaardspel zal een groot onderhoud krijgen en getest worden. We willen dit belangrijk en waardevol cultureel erfgoed immers een ereplaats blijven geven”, besluit
cultuurschepen Kurt Himpe. 

De beiaardconcerten starten telkens om 20 uur. Alle informatie op www.deleest.be.