Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Izegemse beiaard in de kijker tijdens nieuwe reeks concerten

In Izegem wordt traditioneel heel wat aandacht besteed aan de beiaard. “In juni en juli zetten we de beiaard opnieuw in de kijker door een reeks concerten waarin de Izegemse stadsbeiaardier Koen Cosaert een hoofdrol speelt”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe.

“De Izegemse beiaard is meer dan 250 jaar oud en dit prachtig stuk erfgoed is springlevend. De opleiding van beiaardiers gebeurt in de Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen en die school, de eerste beiaardschool in de wereld, viert dit jaar het honderdjarige bestaan. Sinds 2010 is de Izegemse stadsbeiaardier Koen Cosaert er directeur en dit willen we in Izegem dan ook de nodige luister geven”, verduidelijkt schepen Kurt Himpe. “Koen Cosaert neemt twee van de concerten voor zijn rekening.”

“Het startschot wordt gegeven op maandag 13 juni door Els Debevere die stadsbeiaardier is van Nieuwpoort”, licht Koen Cosaert toe die als stadsbeiaardier het concert van maandag 20 juni op zich neemt. “Op maandag 27 juni is Koen Van Assche, stadsbeiaardier van Antwerpen en Lier te gast en op maandag 4 juli speelt Eddy Mariën, stadsbeiaardier van Mechelen en Leuven het concert”, zegt Koen Cosaert die ook het laatste concert van de reeks op maandag 11 juli speelt.

Luisterplaats met optredens en projectie

“De geïnteresseerden kunnen dit jaar opnieuw terecht op de intieme luisterplaats naast het oude postgebouw in de Baron de Pélichystraat om te genieten van de concerten. Het concert wordt ook weer opgeluisterd door kleine optredens van leerlingen van de Izegemse Kunstacademie Art’Iz en door de technische ondersteuning van cultuurhuis De Leest kunnen de luisteraars niet alleen luisteren maar op een groot scherm de beiaardiers in de toren van de Sint-Tillokerk ook aan het werk zien”, aldus Geerwin Vandekerckhove.

Nieuwe melodieën

“In 2018 gingen we naar aanleiding van de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog op zoek naar nieuwe melodieën voor de automatische beiaard. In 2023 zal het de veertigste keer zijn dat er beiaardconcerten zijn in Izegem en naar aanleiding van die verjaardag zal er opnieuw een oproep komen voor nieuwe melodieën”, besluit schepen Kurt Himpe.

Meer info over de Izegemse beiaardconcerten op www.deleest.be.