Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

“Izegem toonde zich bijzonder gul voor partnerstad Hotton”

“Izegem toonde zich bijzonder gul voor partnerstad Hotton”

3 september 2021

Midden juli werd ook de Izegemse partnerstad Hotton bijzonder zwaar getroffen door de overstromingen. De Ourthe die door het centrum van de gemeente loopt, zette heel wat woningen onder water.

Bijna 1.300 van de ongeveer 2.200 woningen in de Luxemburgse gemeente werden in meer of mindere mate getroffen. “In bepaalde woningen stond het water tussen de 30 centimeter en één meter hoog. Dat was onder meer in een bepaald deel van de Rue d’Izegem het geval”, verduidelijkt burgemeester Jacques Chaplier. “Gelukkig waren er geen gewonden of dodelijke slachtoffers.”

“Voor de gecoördineerde hulpactie vanuit de stad Izegem werd voortdurend overleg gepleegd met burgemeester Jacques Chaplier”, zegt schepen van Internationale samenwerking Kurt Himpe. “Al snel bleek in eerste instantie nood aan droge voeding en daarom werd een inzamelactie georganiseerd. In de onmiddellijke nasleep was er ook de vraag om een technische ploeg vanuit Izegem ter plaatse te sturen. De helpende handen waren meer dan welkom en er werd bergen werk verzet in Hotton door de Izegemse medewerkers.”

Maar ook de oproep om financiële hulp werd beantwoord. “Izegem toonde zich bijzonder gul voor de partnerstad. Op de speciale noodrekening van de gemeente Hotton kwam ongeveer 15.000 euro binnen en meer dan de helft van de ontvangen financiële steun kwam vanuit Izegem”, weet schepen Himpe.

Burgemeester Jacques Chaplier is alvast bijzonder dankbaar voor de vele hulpacties die vanuit verschillende plaatsen uit Vlaanderen kwamen en voor de hulp uit Izegem. “Intussen is de situatie gestabiliseerd, is de opvang van de getroffen families in orde gekomen en ook het toerisme kwam snel weer op gang wat een zeer goede zaak is”, aldus Jacques Chaplier.

“Tweede keer dat Izegem de gemeente Hotton steunt”

“Het was de tweede keer dat Izegem de gemeente Hotton steunt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Hotton bij het Ardennenoffensief zo goed als helemaal van de kaart geveegd. Izegem bood toen ook materiële ondersteuning en 326.300 Belgische frank financiële hulp voor de heropbouw en sinds 2000 zijn Hotton en Izegem partnersteden”, besluit schepen Kurt Himpe.