Op zondag 8 september pakt de stad Izegem uit met een topprogramma voor Open Monumentendag. “Een reeks historische plaatsen zoals het kasteel Wolvenhof en de Kachtemse hoeve Vanneste die gerestaureerd worden, openen de deuren voor het ruime publiek”, zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe.
“In Kachtem kan een bezoek gebracht worden aan restaurant Vonk dat onderdak kreeg achter de eeuwenoude gevel. In de Vageweenstraat wordt op dit ogenblik de bekende oude hoeve Vanneste gerestaureerd met respect voor het verleden. Naast de hoeve komt het Vageweenbos en kan men ook uitleg krijgen over de archeologische sporen die op de site gevonden werden”, aldus publieksmedewerker Lieven Lamote.
“Voor de eerste keer is kasteel Wolvenhof ook weer te bezoeken”
“Tijdens Open Monumentendag wordt de boeiende geschiedenis van het kasteeldomein Wallemote-Wolvenhof in de schijnwerpers gezet. Er kan voor de eerste keer weer een bezoek gebracht worden aan de gelijkvloerse verdieping van het kasteel Wolvenhof dat momenteel gerestaureerd wordt, maar ook het kasteel Wallemote en de site van de hoeve Wolvenhof en Poulpharm kunnen bezocht worden met gidsen”, verduidelijkt schepen Kurt Himpe.
Stoommachine en Eperon d’Or
“Uiteraard kunnen de museumsites niet ontbreken op het programma van Open Monumentendag. Er zijn een expo met verbluffende schoencreaties, demonstraties van machines en technieken van de schoen- en borstelnijverheden, oldtimers, een workshop kartonsneakers en ook de Sneaker Expo loopt stilaan op zijn laatste voeten. In de namiddag is er stipt om 16 uur de schoentjesworp vanop de grote toren van Eperon d’Or. De Stoomvrienden zetten de grootst bewaarde stoommachine van het land in de kijker en er wordt om 10.30 en 15 uur uitleg gegeven over de restauratie van de schoorsteen”, zegt conservator Leen Breyne.
“Van de Kelten tot de Pélichy”
In de Heilig Hartkerk is er een expo over het verleden van de stad Izegem. Diverse erfgoedpijlers zoals ambachten, bedrijvigheid, voeding, zorg en kerk, die de stad en de bredere regio vorm hebben gegeven, staan er centraal.
Het volledige programma is te vinden op www.eperondor.be.