Voor het Izegemse stadsarchief zal volgend jaar een calamiteitenplan opgemaakt worden. Dat meldde schepen van Archief Kurt Himpe tijdens de gemeenteraadszitting.
“Voor heel wat lokale besturen is het gemeentelijk archief niet direct een prioriteit. Maar in Izegem werden de laatste jaren wel grote investeringen gedaan, onder andere door het digitaliseren en de realisatie van een online-leeszaal”, antwoordde schepen Himpe op vragen van gemeenteraadslid Filip Buyse (Vlaams Belang). “Zo werd in 2023 al een calamiteitenabonnement afgesloten. Met zo’n abonnement kan er bij een incident onmiddellijk expertise van een erkende instelling ingeroepen worden. Daardoor kan bij een calamiteit onmiddellijk gereageerd worden met ondersteuning van vakmensen en kunnen gepaste maatregelen genomen worden.”
“Onvervangbare historische documenten maximaal beschermen”
“In 2025 zal de intergemeentelijke archiefdienst Midwest een opleiding volgen bij FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, om een calamiteitenplan op te maken. Met een calamiteitenplan kan men zich voorbereiden op incidenten zoals een brand of een overstroming, waarbij procedures en maatregelen vastgelegd worden. Dat zal gebeuren aan de hand van een specifieke situatie”, aldus Himpe.
“Hoewel er de voorbije jaren fors ingezet werd op digitalisering van historische akten en er daardoor een digitale kopie beschikbaar is, zijn er ook veel archiefstukken die onvervangbaar zijn. “Het oudste document dat zich in het Izegemse stadsarchief bevindt, is een rekening uit het jaar 1513 van de dis, een kerkelijke voorganger van het huidige OCMW. Het meest bijzondere stuk is ongetwijfeld een landboek van François De Bal uit 1746. Een landboek is eigenlijk een voorloper van het huidige kadaster. In dit boek lijst De Bal alle huizen in Izegem op, wie de eigenaars zijn en hoeveel belasting de eigenaars op hun eigendom moeten betalen. Het speciale aan dit boek is dat het voorzien is van een perkamenten kaart van de stad en een prachtige lay-out. Dit boek werd al eens gerestaureerd. Een landkaart van François De Bal, die lange tijd in een vergaderzaal van het stadhuis hing, werd trouwens ook al gerestaureerd en kreeg een tijd geleden een plaats in het museum Eperon d’Or”, besluit archiefschepen Kurt Himpe.