Na een reeks succesvolle testen kunnen drones nu ook langs de Vlaamse kust effectief ingezet worden om voorwerpen te droppen op moeilijk bereikbare plaatsen. Dat leert het antwoord op een vraag van provincieraadslid Kurt Himpe aan de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé. “Bij incidenten kunnen de brandweer of de politiediensten dus reddingsvesten, radio’s, flessen water, thermische dekens of bakens droppen op plaatsen waar het te gevaarlijk is om reddingsdiensten te sturen”, verduidelijkt Himpe.
Voorlopig wordt dronedroppen door de West-Vlaamse politiezones nog niet rigoureus toegepast. Wel beschikt de politiezone Westkust al over het nodige materiaal en kan het dus drones operationeel inzetten. “Ook de beperking van vluchten tot maximaal 500 meter valt nu weg en kan uitgebreid worden mits overleg met de verkeersleiding van het betrokken gebied. Drones kunnen trouwens ook in andere situaties gebruikt worden”, stelt provincieraadslid Kurt Himpe. “Deze toestellen zijn zeer nuttig om samen met de operationele diensten in te zetten en zorgen voor een bijkomend paar ogen op de situatie.”
Politiezones Westkust en Brugge gebruikten vorige zomer al drones
Drones werden tijdens de voorbije zomervakantie ingezet door de politiezones Westkust en Brugge in afwachting dat de reddingshelikopter NH90 de lucht in ging. “Dat was bijvoorbeeld het geval als controlevlucht om bij een duinenbrand de zone af te bakenen en om bijvoorbeeld weggelopen daders van een misdrijf te zoeken. In de andere politiezones aan de kust werd deze zomer voorlopig geen gebruik gemaakt van drones. Wel zette de federale politie in het verleden al drones in langs de Noordzee in de strijd tegen mensensmokkel”, besluit provincieraadslid Kurt Himpe.