Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Eperon d’Or zet de deuren open op Erfgoeddag

Op zondag 24 april is er opnieuw Erfgoeddag en in Izegem zet het museum Eperon d’Or de deuren open. “Dit jaar is het thema ‘Erfgoeddag maakt school’ waarbij in het rijke schoolleven en schoolverleden gedoken wordt. In Izegem richten we de schijnwerpers op de Vakschool die aan de basis lag van de bloeiende Izegemse schoennijverheid”, zegt schepen van Erfgoed en Musea Kurt Himpe.

“De wortels van de school reiken tot in het prille begin van de twintigste eeuw. De derde verdieping van Eperon d’Or wordt voor Erfgoeddag omgetoverd in een tijdelijke exporuimte met een blik op de verschillende fases in de geschiedenis van de school”, verduidelijkt conservator Gertjan Remmerie. “De expo start met de opleidingen in de schoot van de gilde, over de oprichting van zondagscursussen naar de start, de bloei en de uiteindelijke neergang van het dagonderwijs.”

“De band tussen het museum en de vroegere Vakschool is groot, niet alleen omdat zowel de vroegere schoenfabriek Eperon d’Or en de Vakschool hofleverancier waren, maar ook omdat er veel historische documenten in het museumarchief steken”, zegt schepen Kurt Himpe. “De op- en neergang van de schoennijverheid liepen samen met de bloei en de neergang van de schoenengerelateerde opleidingen in de Vakschool en de latere technische school.”

“Met de unieke expo die opgesteld blijft tot zaterdag 30 april krijgt de bezoeker een mooie terugblik”, besluit conservator Gertjan Remmerie.

Op Erfgoeddag is het museum gratis toegankelijk van 10 tot 18 uur.