Tijdens de zomervakantie en tot en met Open Monumentendag op 8 september pakt het Izegemse museum Eperon d’Or uit met een tijdelijke expo. “We verrassen de bezoekers met een tentoonstelling over nieuw design van studenten uit Vlaamse schoenopleidingen”, zegt schepen van Musea Kurt Himpe.
“Ons museum koestert niet alleen de herinnering aan het rijke schoenverleden van Izegem, maar houdt ook de vinger aan de pols voor de nieuwe evoluties. Daarom exposeren we een selectie van eindwerken uit belangrijke schoenopleidingen”, zegt conservator Leen Breyne. “Elke opleiding legt andere klemtonen, waardoor de geëxposeerde werken een boeiende en gevarieerde blik bieden.”
“Verrassende en kleurrijke ontwerpen”
“De studenten van de afdeling Schoenontwerp aan d’Academie Beeld Sint-Niklaas worden begeleid door Anne Poesen en Gert Van Gastel. De opleiding heeft een artistieke invalshoek: inzicht, vormgeving en vakbekwaamheid gaan harmonisch samen met draagbaarheid, materiaalkennis en een brede historische en etnografische achtergrond. De eindwerken zijn dan ook dikwijls verrassende en uiterst kleurrijke stukken”, zegt schepen Kurt Himpe.
In de opleiding Schoendesign aan Syntra West Roeselare leren de studenten schoenen ontwerpen, stileren en realiseren – het complete proces van A tot Z. Ze zoeken daarbij naar een evenwicht tussen comfort en creativiteit. Docent en Izegemnaar Christian Bincquet staat in voor de begeleiding van het traject.
“Het CVO Groeipunt Lokeren biedt studenten de kans om de specifieke kennis en vaardigheden aan te leren die je als schoenmaker-ontwerper nodig hebt om schoenen te ontwerpen en te maken. De opleiding, onder supervisie van Roel Willockx en Samira Ehsani , helpt de studenten om hun vakkennis en kwaliteit uit te bouwen en brengt hen concrete realisatietechnieken bij.”, besluit Leen Breyne.
De expo vindt plaats op de derde verdieping van Eperon d’Or en is te bezoeken van 1 juli tot 8 september 2024, van dinsdag tot zondag doorlopend van 10u tot 17u30. Alle info is te vinden op www.eperondor.be.
Foto: © ontwerp van Inge Matthys, foto van Hessel Waalewijn