||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Emelgemse archeologische vondsten definitief naar Izegems stadsarchief?

De expo ‘Van Kelten tot de Pélichy’ die een maand te bezichtigen was in de Heilig Hartkerk was een bijzonder groot succes. “Duizend bezoekers voor een tentoonstelling over het verleden van onze stad is ongezien”, zegt een tevreden schepen van Musea en Archief Kurt Himpe. In de expo waren na meer dan honderd jaar na de opgravingen ook de Emelgemse archeologische vondsten te bewonderen die bewaard worden in het Gruuthusemuseum in Brugge. En de archiefschepen ziet ze graag definitief naar het Izegemse stadsarchief komen.

In het stadsarchief zijn er al archeologische vondsten opgenomen. Het resultaat van onderzoek in 2011 op de verkaveling aan de Hondekensmolenstraat dreigde naar het Gallo-Romeins museum in Tongeren of het Romeins Archeologisch Museum in Oudenburg te verhuizen, maar schepen Kurt Himpe kreeg in 2015 de vondsten toch in handen voor het stadsarchief. De archeologische vondsten in 2016 in de Blekerijstraat, in 2018 in de Mentenhoekstraat en in 2020 in de Lendeleedsestraat zijn al in het Izegemse stadsarchief. “In 2022 vond opnieuw archeologisch onderzoek plaats in Izegem in aanloop van de realisatie van het Vageweenbos, maar die vondsten worden momenteel nog onderzocht en zullen dan ook naar het stadsarchief komen”, verduidelijkt schepen Kurt Himpe.

Van Gruuthusemuseum naar Izegems stadsarchief?

“De vondsten uit de periode 1893-1899 toen in de omgeving van Vijfwegen in Emelgem tijdens uitzandingswerken oude graven ontdekt werden en waarvan een deel in de expo te bewonderen was, zitten in het depot van het Gruuthusemuseum in Brugge. Het gaat onder andere om uitstekend bewaarde keramiek uit de Romeinse tijd en een schildknop en een glazen kralensnoer uit de vroege middeleeuwen”, aldus Himpe.

“Om deze vondsten weer in Izegemse handen te krijgen, zal wel een officiële vraag aan het Brugse museum moeten gesteld worden en een gefundeerd dossier moeten opgemaakt worden. Met de komst van het regionaal erfgoeddepot is er misschien wel een opportuniteit en een troef die we kunnen uitspelen”, besluit Kurt Himpe.