Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Een sneakerexpo van wereldklasse

De komende twee jaar wordt museum Eperon d’Or in Izegem het mekka voor sneakerfanaten. “Een uitzonderlijke collectie van wereldklasse illustreert het boeiende verhaal van dé schoentrend van de afgelopen jaren, van 19de-eeuwse prototypen tot de gekste Yeezys anno 2022. Generaties topsporters, rock-, pop- en hiphophelden, filmsterren, cultuuriconen… gingen en gaan massaal overstag voor de sneaker”, zeggen museumdirecteur Gertjan Remmerie en schepen van Musea Kurt Himpe.

De verrassende geschiedenis van de sneaker begon zowat tweehonderd jaar geleden. Sindsdien nam de populariteit hand over hand toe. Of je ze nu “sneakers”, “sportschoenen” of “turnsletsen” noemt, het maakt niets uit: de kans is groot dat ook jij er minstens één paar in het rek hebt staan. Museum Eperon d’Or belicht van 29 oktober 2022 tot 14 september 2024 het verhaal van de sneaker in al zijn facetten met het prestigieuze Sneaker Gold.

Verbazingwekkende verzameling

De rijkdom van de verzameling is verbazingwekkend. De collectie werd samengesteld met unieke exemplaren uit het depot van Eperon d’Or zelf en aangevuld met uitzonderlijke sneakers die in bruikleen werden gegeven door Shoes or no Shoes? (Kruishoutem), MoMu (Hasselt), Sportimonium (Zemst) en zelfs de plantentuin van Meise. Voor de rode draad door de tijdelijke expositie blijft Eperon d’Or trouw aan zijn ijzersterke reputatie als verhalenverteller rond vakmanschap: van verzamelaars tot producenten, verkopers, influencers en artiesten.

Lokale verhaal

Museumdirecteur Gertjan Remmerie: “Topstukken uit het klassieke schoenenambacht waar Izegem zo’n vooraanstaande rol in speelde en sneakers als eindresultaat van moderne massaproductie, daar zit natuurlijk wel wat afstand tussen. Toch zijn er verbanden te leggen. Voor Sneaker Gold hebben we primair onderzoek verricht naar het lokale sneakerverhaal. Waarom werden bij ons lange tijd amper sneakers gemaakt? Vanaf wanneer zijn sneakers dan wel geïntroduceerd en hoe kwam dat? Welke lokale initiatieven kennen we vandaag? Het leverde heel wat interessant bronnenmateriaal op dat we in de tentoonstelling integreerden.”

Metamorfose

Het resultaat is even uniek als indrukwekkend: als bezoeker val je van de ene verbazing in de andere. “Het museumteam en medewerkers van de technische dienst zijn erin geslaagd om de bezoeker voor de expo onder te dompelen in interessante informatie en een indrukwekkende collectie sneakers. Ze hebben een deel van de museumsite een ware metamorfose gegeven, waardoor er eigenlijk een nieuw museum in het museum gecreëerd is. Het was al een beleving op zich om de expo te zien groeien”, zegt schepen van Musea Kurt Himpe.

Evenementen en workshops

In de kleine twee jaar Sneaker Gold organiseert het museum ook tal van evenementen. Workshops (waaronder “sneaker customizing met Tazz Customs), sportevenementen, voordrachten en ga zo maar door. Alle info kan je terugvinden op www.eperondor.be/sneakergold of via sociale media (@sneakergoldexpo op Instagram en Facebook).