Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Duizenden bijkomende beschrijvingen in digitale inventaris Izegems stadsarchief

In 2019 zette de stad Izegem een online inventaris van het Izegemse stadsarchief op. “Nu zijn er duizenden bijkomende stukken aan de inventaris toegevoegd”, zegt schepen van Archief Kurt Himpe.

“Naast de virtuele leeszaal met historische aktes van de burgerlijke stand is er ook een digitale inventaris van het Izegemse stadsarchief beschikbaar via het Provinciaal Beheerprogramma voor Archieftoepassingen (Probat). Tot nu waren er al 4.000 stukken in de inventaris opgenomen. Met de toevoeging komen er duizenden bijkomende beschrijvingen in de inventaris bij”, legt Kurt Himpe uit. “De toevoeging aan de inventaris bevat onder andere dossiers over de repatriëring en wederopbouw van de Eerste Wereldoorlog en de wederopbouw van de Tweede Wereldoorlog, plakbrieven met verordeningen tijdens de bezetting, steundossiers van het Hulp- en Voedingskomiteit uit de Eerste Wereldoorlog en militiedossiers uit de periode 1861-1964.”

“De online inventaris is alvast een grote tijdsbesparing voor de onderzoekers. Via Probat kan je meteen ook de stukken opvragen en voor inzage laten klaarleggen in het stadsarchief. Uiteraard kan een inzage ook nog steeds aangevraagd worden via het online formulier op de website van de stad”, besluit coördinator Leen Breyne van het Intergemeentelijk Archiefteam Midwest.

De digitale inventaris kan bezocht worden via www.izegem.be/archief.