Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

“De middeleeuwen waren helemaal niet primitief en barbaars”

De Izegemse bibliotheek en de heemkundige kring Ten Mandere slaan de handen in elkaar voor een lezing over de middeleeuwen. “Die historische periode is helemaal niet primitief en barbaars zoals de clichés ons doen geloven”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe.

De voordracht wordt gegeven door doctor in de geschiedenis Jonas Roelens die een familiale band heeft met Izegem. Hij schreef het boek ‘Middeleeuwse medemensen. de clichés over de donkere eeuwen voorbij’, dat hoge toppen scheert in de boekenverkoop. Jonas Roelens werkt aan de Universiteit Gent als postdoctoraal onderzoeker en doceert gender- en criminaliteitsgeschiedenis.

“Tijdens de boeiende voordracht haalt hij de clichés over de middeleeuwen onderuit. Iedereen begrijpt meteen wanneer je iets als middeleeuws omschrijft. Achterhaald, primitief, barbaars, mensonterend. Dat zijn de middeleeuwen in de populaire verbeelding. Een periode waarin iedereen stinkt, angst en bijgeloof heerst, vrouwen niks te zeggen hebben en je voor een akkefietje aan de galg hangt”, verduidelijkt schepen Kurt Himpe.

Historicus Jonas Roelens legt tijdens de voordracht uit waar die clichés vandaan komen en laat de ware middeleeuwse leefwereld naar boven komen.

De voordracht vindt plaats in de Plantijnzaal van de bibliotheek (ingang via de Wolvestraat) op donderdag 8 februari en start om 20 uur. De toegangsprijs is 5 euro. Het boek kan ter plaatse ook aangekocht worden.