Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Concerten en infobord zetten 100 jaar herdenking herstelde Izegemse beiaard in de kijker

In 1924 werd de herstelde Izegemse beiaard ingehuldigd. “Met een reeks concerten en een infobord over de Izegemse beiaard wordt die gebeurtenis honderd jaar later herdacht”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe.

“Honderd jaar geleden werd de herstelde Izegemse beiaard tijdens een groot feest met beiaardconcerten ingehuldigd, nadat tijdens de Eerste Wereldoorlog de Duitse bezetter, met uitzondering van de drie kleinste, alle klokken roofde. We herdenken deze heuglijke inhuldiging met een infobord aan de Sint-Tillokerk waar de Izegemse beiaard in de toren prijkt”, aldus schepen Kurt Himpe. “Op het infobord staat uiteraard een verwijzing naar de gebeurtenissen van 100 jaar geleden, met informatie en foto’s over de beiaard, maar ook de originele affiche van het inhuldigingsfeest is te bewonderen.”

“Tijdens het eerste concert worden muziekstukken gespeeld die ook in 1924 tijdens de inhuldigingsconcerten gebracht werden”

“Tijdens het eerste concert op 10 juni speelt de Izegemse stadsbeiaardier Koen Cosaert werken die tijdens de inhuldigingsconcerten op 12 oktober 1924 gespeeld werden door de beiaardiers Staf Neefs, Azer Moenaert, Ildefons Seghers en Jef Denyn. Tijdens dat eerste concert wordt trouwens ook werk gespeeld van de vroegere beiaardiers Paul Bourgois en Gilain Pouseele en ook van de huidige stadsbeiaardier Koen Cosaert zelf”, verduidelijkt cultuurschepen Kurt Himpe.

“Op 17 juni bespeel ik de beiaard vierhandig met mijn zoon Florian die ook stadsbeiaardier is van de stad Izegem”, vervolgt stadsbeiaardier Koen Cosaert. “Er wordt dan onder andere werk gespeeld van Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven en Glenn Miller. Op maandag 24 juni is er een beiaardconcert door Jasper Depraetere die adjunct-stadsbeiaardier van Lier is en op 1 juli is er een gastconcert door Luc Rombouts, stadsbeiaardier van Tienen en beiaardier van de KU Leuven. De reeks beiaardconcerten wordt afgesloten op 8 juli met Ayako Vander Poorten, freelance beiaardier van Mechelen. Ze is afkomstig uit Japan, verhuisde naar Mechelen en kwam zo in contact met de beiaard, waardoor ze gepassioneerd aan de studies begon om het instrument te bespelen en met grootste onderscheiding afstudeerde aan de beiaardschool in Mechelen.”

De beiaardconcerten worden weer gestreamd op de luisterplaats op het binnenplein van het voormalige borstelmuseum in de Baron de Pélichystraat en worden gecombineerd met verrassende en passende acts op de luisterplaats.

De concerten starten telkens om 20.00 uur en kunnen gratis bijgewoond worden. Meer info op www.deleest.be.