Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Blauwe hardsteen verwerkt tot Izegems coronamonument

Nadat vorig jaar beslist werd om een coronamonument te maken, ging kunstenaar Piet Duthoit die aangesteld werd door de stad aan de slag voor de uitwerking. “Het kunstwerk is na maanden intensief werk klaar, maar het wordt nog even wachten op de inhuldiging”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA).

Het voorstel om een coronamonument uit te werken kwam van gemeenteraadslid Nick Verschoot. Schepen Kurt Himpe zag na overleg met Pol Berlamont onmiddellijk een opportuniteit om de blauwe hardsteen op het pleintje aan Prizma Campus Middenschool aan te pakken.

Het was een bijzondere uitdaging om de zowat vier ton zware blauwe hardsteen te verplaatsen naar het atelier van de kunstenaar in de Ardooisestraat. Piet Duthoit ging enkele maanden aan de slag om de steen om te vormen tot een kunstwerk. “Vorm geven aan zo’n kunstwerk is intens, ook omdat het een kunstwerk is met veel symboliek en emoties”, zegt Piet Duthoit. “Er werd een opening in de blauwe hardsteen gecreëerd als blik op de toekomst, waar ook wat steentjes uit het kapafval in komen te liggen die de sporen symboliseren die de hele coronaperiode bij ons zal achterlaten. In de steen zijn ook tralies verwerkt die verwijzen naar het gevangen zitten tijdens de lockdown. Een trapstructuur in het kunstwerk verwijst dan weer naar het overstijgen, het overwinnen van het opgesloten zitten.”

“In de trapstructuur zitten er 19 treden, ook weer een symbolische verwijzing naar covid-19. De ruwe vorm van de blauwe hardsteen verwijst ook naar de harde en moeilijke coronaperiode”, vult Himpe aan.

“We zitten nog volop in de strijd tegen het virus en het wordt nog even wachten op de inhuldiging van het coronamonument”, aldus schepen Kurt Himpe. “Het zal een ingetogen moment worden, waarbij na overleg met bibliothecaris Nicolas Cappelle en Piet Duthoit ook een gedicht van Kristin Verellen zal geplaatst worden bij het kunstwerk en ook de stadsdichter zal een rol krijgen in het huldigingsmoment.”

“Het kunstwerk zal normaal gezien een plaats krijgen aan de voorkant van het kasteel Blauwhuis, wat ook weer symbolisch is. Heel wat mensen zijn tijdens de coronaperiode in het kasteelpark gaan wandelen om te ontsnappen aan de lockdown toen het sociale leven stil kwam te liggen”, zegt de cultuurschepen.

“Met dit coronamonument zal er ook meer kunst in het straatbeeld komen. Eerder kreeg ook al een ander kunstwerk een definitieve plaats op het voorplein van het museum Eperon d’Or”, besluit Kurt Himpe.