||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

“Problematiek overbevolking Brugse gevangenis beduidend minder sinds heropening gevangenis Ieper”

Sinds de heropening van de gevangenis in Ieper is de problematiek van de overbevolking in de Brugse gevangenis beduidend minder geworden. Dat vernam provincieraadslid Kurt Himpe van gouverneur Carl Decaluwé. “Tijdens de sluitingsperiode van de gevangenis in Ieper kwam het merendeel van de beklaagden immers in de Brugse gevangenis terecht.”

In het penitentiair complex in Brugge waar er normaal gezien 626 plaatsen zijn, sliepen er eind september geen gedetineerden meer op de grond, doordat er noodbedden geplaatst werden. “In de gevangenis van Ieper is de maximale capaciteit 169 gedetineerden. De laatste maand schommelt de gevangenisbevolking tussen de 165 en 175. Omdat het gaat om een arresthuis, is er een groot verloop en is er geen vat op de instroom. In Ieper wordt actief op zoek gegaan naar gedetineerden die vrijwillig met drie personen in een duo-cel willen verblijven. Op die manier slaagt men erin om telkens plaats vrij te houden voor nieuwe gedetineerden en moeten er geen onnodige verschuivingen gebeuren of gedetineerden gedwongen worden om te verhuizen”, weet provincieraadslid Kurt Himpe.

In het detentiehuis in Kortrijk en in het penitentiair landbouwcentrum Ruiselede is er geen overbevolkingsproblematiek.

“Al twee keer overleg georganiseerd over de overbevolking in de West-Vlaamse gevangenissen”

In de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen bestond er al langer een viermaandelijks overleg met politiediensten, de lokale overheid waar de gevangenis zich bevindt, de rechtbanken, het Openbaar Ministerie, de gevangenissen… om beleidsmatige oplossingen te zoeken die de eigen sector overstijgen. In West-Vlaanderen is er sinds vorig jaar ook zo’n overleg opgestart en kwam men sindsdien al twee keer samen.

“Met het overleg wordt de problematiek van de overbevolking bij alle mogelijke betrokken partners onder de aandacht gebracht en ontstaat er een bewustwording dat de eigen werkwijze ook onrechtstreeks een gevolg kan hebben op de overbevolking”, zegt Himpe.

“Wachten op reeks dringend noodzakelijke herstellingswerken”

“Intussen blijft het blijkbaar wel wachten op een reeks dringend noodzakelijke herstellingswerken in de West-Vlaamse gevangenissen door de Regie der Gebouwen”, besluit provincieraadslid Kurt Himpe.