||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

Emelgemse archeologische vondsten na meer dan honderd jaar opnieuw in Izegem

Na meer dan honderd jaar komen Emelgemse archeologische vondsten opnieuw naar Izegem. “We hoopten een deel van de objecten te kunnen tentoonstellen in de expo ‘Van Kelten tot de Pélichy: een reis door ons verleden’ en zijn bijzonder tevreden dat het gelukt is”, zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe.

In de loop van de voorbije jaren werden bij archeologisch onderzoek in Izegem heel wat vondsten gedaan, onder andere bewoningssporen uit de Romeinse en middeleeuwse periode, Romeinse graven en sporen uit de late ijzertijd.

“Maar de vondsten uit de periode 1893-1899 spreken tot de verbeelding toen in de omgeving van Vijfwegen in Emelgem tijdens uitzandingswerken oude graven ontdekt werden.  Baron Charles Gillès de Pélichy was betrokken bij die opgravingen en beschreef die in een reeks publicaties.”

“Een groot deel van het grafveld werd vernield door de uitzandingswerken, maar twee amateurarcheologen, waaronder baron de Pélichy, konden een deel van de vondsten recupereren”, verduidelijkt schepen Kurt Himpe.

“Het had wel wat voeten in de aarde om de vondsten weer naar Izegem te halen”

“Een deel van de vondsten kwam eerst in twee privéverzamelingen terecht, vooraleer ze in het Gruuthusemuseum in Brugge onderdak vonden, waar ze momenteel nog steeds bewaard worden. Dat er nu een reeks objecten in de expo kunnen opgenomen worden en na meer dan honderd jaar opnieuw in Izegem zijn, is uiteraard fantastisch. Door de samenwerking met de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst RADAR-Midwest, is alles tot een goed einde gekomen, want het had wel wat voeten in de aarde om de vondsten weer in onze stad te krijgen”, aldus Himpe.

Tijdens de expo kan van de archeologische vondsten uit Emelgem uitstekend bewaarde keramiek uit de Romeinse tijd bezichtigd worden, maar ook een schildknop en een glazen kralensnoer uit de vroege middeleeuwen.

De expo waarin onder andere de archeologische vondsten aan bod komen kan van 31 augustus tot en met 29 september elke dag in de Heilig Hartkerk bezocht worden van 8.30 tot 12.30 uur (niet op zondagvoormiddag) en van 13.30 tot 17.30 uur.