Kurt Himpe

||| Schepen - Provincieraadslid |||

Schepen - Provincieraadslid

136 procent meer Vlaamse subsidies voor museum Eperon d’Or

Het Izegemse museum Eperon d’Or krijgt vanaf 2024 een pak meer subsidies. “De voorbije periode ontvingen we jaarlijks een Vlaamse subsidie van 96.031 euro, maar dat wordt nu jaarlijks maar liefst 226.000 euro”, zegt schepen van Musea Kurt Himpe.

Vlaams minister Jan Jambon verhoogde het jaarlijkse totaalbudget voor de Vlaamse musea en archieven en voor Eperon d’Or betekent dat 136 procent meer subsidies voor de periode 2024-2028.

“Voor de nieuwe beleidsperiode 2024-2028 dienden we een ambitieus plan in. Met de aanvraag wilden we bijkomende Vlaamse middelen naar Izegem halen om de werking van Eperon d’Or te optimaliseren”, verduidelijkt een opgetogen schepen Kurt Himpe. “In de volgende beleidsperiode willen we inzetten op een bredere en regionale visie op de collectie en werken aan een collectie-uitbreiding, maar ook aan de versterking van het personeel.”

3D fotografie en extern wetenschappelijk onderzoek

“Dit jaar startten we al als één van de eerste musea met topstukken uit de collectie in 3D te scannen. Die digitale transformatie willen we verderzetten. We willen ook extern onderzoek promoten en kijken naar een samenwerking met verschillende Vlaamse opleidings- en onderzoekscentra. En hier maken we uiteraard ook een link met de Izegemse thesiswedstrijd”, aldus Kurt Himpe. “Met de Sneaker Expo hebben we al een aanzet om verder oog te hebben voor maatschappelijke trends in de museumwerking.”