Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persmededeling

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"Voormalige watertoren wordt stille erfgoedgetuige van vlasverleden"

27 maart 2019

Het voormalige waterleidingnet en de watertoren van de Verenigde Roters zullen niet opnieuw geactiveerd worden. “De voormalige watertoren wordt een stille erfgoedgetuige van het vlasverleden in onze stad en in de regio”, zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA).

Een jaar geleden stelde Kurt Himpe, toen nog als provincieraadslid, voor om het activeren van het voormalige waterleidingnet en de watertoren van de Verenigde Roters te onderzoeken in functie van het watertekort. De gebiedsgerichte provinciale diensten brachten alles in kaart en stelden vast dat het leidingnet op heel wat plaatsen onbruikbaar geworden was. Via Inagro werd ook onderzocht welke bedrijven van het waterleidingnetwerk konden gebruik maken als het systeem opnieuw in werking zou gesteld worden, maar de concentratie van groentebedrijven bevindt zich in de buurt van Ardooie en Staden en dus te ver van het waterleidingsysteem.

De aanleg van het leidingsysteem door twaalf vlasondernemers uit Izegem, Sint-Eloois-Winkel en Lendelede gebeurde in 1958 en bestond uit een netwerk van 8,5 kilometer en een watertoren. Die moesten water aanleveren voor het warmwaterroten, een techniek bij het verwerken van vlas. Eind 2013 werd het systeem buiten werking gesteld. In 2014 werd naar aanleiding van Open Monumentendag een brochure gepubliceerd en een infobord aan de watertoren in de Klaregrachtstraat geplaatst. “We hebben geen weet van plannen om de watertoren te verwijderen”, aldus de erfgoedschepen. “Voor voorbijgangers en fietsers zal het dus mooie plaatjes blijven opleveren en door het infobord kunnen ze ook nog even de geschiedenis induiken.”