Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persmededeling

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"Liaisonofficier in strijd tegen transmigratie en mensensmokkel eerstdaags aan de slag in Londen"

22 maart 2018

De liaisonofficier in de strijd tegen transmigratie en mensensmokkel gaat eerstdaags aan de slag in Londen. Dat antwoordde West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé aan provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) tijdens de provincieraad.

De liaisonofficier in Londen is een van de maatregelen uit het akkoord dat minister Jan Jambon en staatssecretaris Theo Francken eind februari bereikten met Groot-Brittannië om te komen tot samenwerking in de strijd tegen mensensmokkelaars en transmigratie. Daardoor zal er een betere uitwisseling komen van gegevens en data. De screening zal niet alleen in West-Vlaanderen gebeuren, maar in heel het land, waardoor bewegingen en smokkelnetwerken structureel in kaart kunnen gebracht worden.

“Problematiek transmigratie blijft beheersbaar”

De gouverneur gaf provincieraadslid Himpe ook een stand van zaken van de transmigratieproblematiek. “Dit jaar werden er wekelijks 100 onregelmatige vreemdelingen geïntercepteerd”, zegt Decaluwé. “In 2017 waren er dat wekelijks 106, waardoor we kunnen besluiten dat de situatie stabiel en beheersbaar blijft.”

In 2018 werden in totaal al 1.101 onregelmatige vreemdelingen opgepakt in West-Vlaanderen. Dat gebeurt vooral in de haven van Zeebrugge en op de snelwegparkings. “Er zijn dagelijks controles door de politie en de minister van Binnenlandse Zaken bevestigde dat de inzet van de middelen gegarandeerd blijft.”

“Meer dan een jaar geleden werd al op vraag van de gouverneur een verbindingsambtenaar van de Dienst Vreemdelingenzaken aangesteld in West-Vlaanderen die voornamelijk de problematiek van de transmigratie opvolgt. Deze attaché bij de Dienst Vreemdelingenzaken is sinds 1 mei 2016 bij de Scheepvaartpolitie in Zeebrugge ter beschikking en zowel bij de politiediensten als bij de verbindingsambtenaar vernemen we dat de samenwerking zeer constructief en positief verloopt”, meldde provincieraadslid Kurt Himpe. “Samenwerking tussen de verschillende diensten is essentieel om de problematiek beheersbaar te houden.”

Gouverneur Decaluwé kondigde ook aan dat het Agentschap Wegen en Verkeer de controles op de snelwegparkings zal verhogen door cameratoezicht.

Kurt Himpe – Provincieraadslid