Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persmededeling

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Heeft harde Brexit gevolgen voor samenwerking tussen provincie en Verenigd Koninkrijk?

19 januari 2017

In West-Vlaanderen wordt de afwikkeling van de Brexit met argusogen gevolgd. “Een harde Brexit kan effectief grote gevolgen hebben voor een aantal economische sectoren en voor de havens in West-Vlaanderen”, zegt provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA). “Maar de afwikkeling van de Brexit kan ook de samenwerking tussen de provincie en het Verenigd Koninkrijk op losse schroeven zetten.”

Gedeputeerde Jean de Bethune (CD&V) liet in een antwoord op een schriftelijke vraag van provincieraadslid Himpe in 2016 al weten dat een Brexit geen onmiddellijke gevolgen heeft voor deze samenwerkingsverbanden. “Maar in eerste instantie was er sprake van een zachte Brexit, terwijl het uitstapdossier nu meer in de richting gaat van een harde Brexit”, waarschuwt Himpe.

“De lopende samenwerkingsovereenkomst met Kent en de partnerschappen met Schotse partners zijn een goede en voldoende structurele basis voor het verderzetten van de contacten op het vlak van grensoverschrijdende thema’s zoals blauwe energie, transport en logistiek”, aldus de provinciale dienst Europese Programma’s en Externe Relaties. Maar andere Europese programma’s kunnen wel in de problemen komen. Het Verenigd Koninkrijk is betrokken partij in vier Europese programma’s waar ook de provincie West-Vlaanderen aan deelneemt. De Brexit kan de grootste impact hebben op het programma Interreg 2-zeeën aangezien het voor dit Europese programma een basisvereiste is dat een partner uit het Verenigd Koninkrijk samenwerkt met een continentale partner. Binnen dit Interreg-programma zijn er momenteel 21 projecten goedgekeurd, waarvan tien met een West-Vlaamse partner.

Volgens gedeputeerde Jean de Bethune kunnen alle andere programma’s in principe technisch gezien verder functioneren zonder de partners uit het Verenigd Koninkrijk, hoewel dit inhoudelijk natuurlijk wel een verlies aan kwaliteit kan betekenen.

Provincieraadslid Kurt Himpe vraagt de deputatie nu om alle samenwerkingsverbanden in kaart te brengen, rekening houdend met de mogelijkheid op een harde Brexit.  

Kurt Himpe – Provincieraadslid