Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persmededeling

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Meer dan 3,5 miljoen ton goederen vervoerd via kanaal Roeselare-Leie

6 maart 2009

In 2008 werd meer dan 3,5 miljoen ton goederen vervoerd via het kanaal Roeselare-Leie. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Crevits op een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Geert Bourgeois (N-VA). Het kanaal blijft dus een zeer belangrijke verkeersader voor de regio.

Het aantal ton goederen dat vervoerd wordt via het kanaal stijgt de laatste jaren voortdurend. In 2000 ging het om iets meer dan 2,5 miljoen ton, in 2004 was dit al 3,1 miljoen ton en vorig jaar werd 3,64 miljoen ton opgetekend. Deze cijfers werden opgetekend bij het versassen aan de sluis in Ooigem. Ook het aantal bewegingen op het kanaal stijgt de laatste jaren. In 2006 werden 9000 schepen versast, in 2008 steeg dit tot 9537 schepen.

26 bedrijven hebben directe aansluiting

Uit het antwoord op de schriftelijke vraag blijkt dat er vorig jaar 26 bedrijven een directe aansluiting op het kanaal hadden. "Dit aantal blijft al enkele jaren gelijk", stelt N-VA - gemeenteraadslid Kurt Himpe die de cijfers vergeleek met vorige jaren. "In het kader van de bouw van laad- en losinstallaties werden in 2008 wel twee projecten aanbesteed die in 2009 uitgevoerd zullen worden. Het handelt om een aanmeerconstructie voor de firma G&V in Roeselare en een kaaimuur voor de firma FST in Ingelmunster. Vooral in Roeselare en Izegem hebben bedrijven een directe aansluiting op het kanaal".

Volgens de N-VA’ers Geert Bourgeois en Kurt Himpe worden de gemeenten wel te weinig betrokken bij de maatregelen die genomen worden om de kanaaltrafiek te stimuleren. "Waterwegen en Zeekanaal nv gebruikt de publiek-private samenwerking (PPS) voor het ontwikkelen van laad- en loslocaties. Er is geen directe betrokkenheid van steden en gemeenten inzake dergelijke PPS-projecten", aldus de bevoegde minister. "Betrokkenheid van de steden en gemeenten is nochtans zeer belangrijk, omdat het vervoer via waterwegen een belangrijk middel is om het wegverkeer te reduceren en dus aangemoedigd moet worden", aldus de N-VA.

Geert Bourgeois - Vlaams volksvertegenwoordiger N-VA

Kurt Himpe - Gemeenteraadslid N-VA