Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persmededeling

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Guldensporenprijs stimuleert Nederlandstalige en plaatsgebonden benaming

4 juni 2007

Tijdens de gemeenteraadszitting van 4 juni werd het reglement op het toekennen van de Izegemse Guldensporenprijs goedgekeurd. Het voorstel van gemeenteraadslid Kurt Himpe (N-VA) om Nederlandstalige en plaatsgebonden benaming te stimuleren werd tijdens de zitting van 12 februari al principieel goedgekeurd.

In 2007 zullen bij wijze van primeur maximum drie laureaten worden bekroond. Vanaf dan zal de prijs jaarlijks worden toegekend aan één laureaat. De ingediende dossiers zullen behandeld worden door een jury die jaarlijks door het college van burgemeester en schepenen zal aangeduid worden.

“Al te vaak duiken in het straatbeeld anderstalige benamingen op voor winkels, gebouwen en horecazaken”, stelde raadslid Himpe. Met de prijs wordt de handhaving en de bevordering van de Nederlandse taal in Izegem gestimuleerd. “Ik ben tevreden dat in het reglement ook aandacht is voor de plaatsgebonden benaming. Meer en meer verliezen de handelspanden en winkels het historische verband met het pand of de straat waarin ze gelegen zijn. Namen die toponymisch relevant zijn, komen steeds minder voor in het straatbeeld. Kijken we maar naar de studies die de heemkundige kring Ten Mandere uitvoert over de naamgeving in Izegem. Vroeger hadden cafés, winkels… namen die een verband hadden met de straat, de buurt…”, stelde Himpe. Het gebruik van een plaatsgebonden benaming heeft het voordeel dat de stadsgeschiedenis in het straatbeeld blijft leven.

Kurt Himpe

Gemeenteraadslid N-VA