Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Zestig procent van Izegems stadsarchief al online te raadplegen

www.kw.be

14 april 2020

Ook in coronatijden gaat de inventarisatie van het Izegemse stadsarchief onverminderd verder. Archiefschepen Kurt Himpe (N-VA) laat weten dat al 60 procent van het archief ondertussen gedigitaliseerd is, goed voor 4.200 online te raadplegen stukken.

"Dit is goed nieuws voor studenten, genealogen en onderzoekers die van thuis uit een zicht krijgen op de schatten in het historische stadsarchief", zegt de schepen. "De huidige aanvulling betreft voornamelijk archiefstukken uit de periode 1850-1950, met dossiers over de steun van het hulp- en voedingscomité rond de Eerste Wereldoorlog, militiedossiers en dossiers over belastingen in Emelgem en Izegem. Ze waren in de eerste helft van de 20ste eeuw blijkbaar zeer inventief om belastingen te heffen, want er waren zelfs belastingen op balkons", aldus Himpe.

"Met de huidige aanvulling is 60 procent van de inventaris die de heemkundige kring opmaakte online geplaatst. Maar het historisch archief bevat uiteraard nog veel meer zoals historische bouwplannen, parochieregisters..."

In februari vorig jaar werd de online inventaris officieel in gebruik genomen. Daarvoor doet de stad een beroep op Probat, het Provinciaal Beheerprogramma voor Archieftoepassingen. "Stap voor stap wordt de inventaris verder ingevoerd in Probat", zegt coördinator Leen Breyne van de Intergemeentelijke Archiefdienst DVV Midwest. "Voor de opmaak van de inventaris werd samengewerkt met de heemkundige kring Ten Mandere. Daarmee komt ook een droom van wijlen Bertrand Nolf, de bezieler en redder van het stadsarchief, tot vervulling."

"In het historisch stadsarchief bevinden zich echte schatten", zegt schepen Himpe. "Zo dook een origineel plan op uit 1883 van 'Pax Intrantibus', het oude deel van het stadhuis. De statige woning werd in 1883-1884 gebouwd in opdracht van de wijn- en likeurhandelaar Camille Ameye-Dobbelaere en is sinds 1923 het Izegemse stadhuis. 130 jaar geleden won de Brusselse architect Albert Dumont met het plan een gouden medaille op een internationale wedstrijd in Edinburgh."

"Albert Dumont was niet van de minste, want hij tekende samen met architect Alban Chambon ook de plannen voor de sprookjesachtige Parkschouwburg in Amsterdam, die gebouwd werd in 1882-1883 maar net voor de Eerste Wereldoorlog gesloopt werd. Later verlegde hij zijn werkterrein naar de kuststreek, waar hij een zeer groot aantal villa's en cottages bouwde. In De Panne is er trouwens nog altijd een Dumontwijk. Ook in Frankrijk kreeg hij opdrachten, zoals in Le Touquet, Hardelot-Plage, Malo-les-Bains. Zijn meesterwerk is het imposante stadhuis van Sint-Gillis", besluit Himpe.

(Valentijn Dumoulein)