Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Stoommachine wordt klaargestoomd: "Een huzarenstuk waarvoor we ons vol passie inzetten"

www.nieuwsblad.be

30 juli 2020

De herstelling van enkele belangrijke onderdelen van de stoommachine in de voormalige Izegemse elektriciteitscentrale zit in de laatste rechte lijn. De Izegemse Stoomvrienden werken na de gedwongen periode van inactiviteit met man en macht verder om het industrieel erfgoed opnieuw letterlijk te laten draaien.

De Izegemse Stoomvrienden buigen zich al langer over de tandem compound stoommachine in de Prins Albertlaan. Het stoomtuig, dat het stadsbestuur op het einde van de 19de eeuw liet bouwen, moest Izegem van stroom voorzien. In 1966 werd ze voor de laatste keer gebruikt. Daarna stond ze bijna 30 jaar stil.

Intussen werden ook de stoomketels verwijderd, maar de mechaniek bleef in tact. Sterker nog: door de plaatsing van een elektromotor kon de machine weer draaien, waardoor de werking perfect zichtbaar werd. Precies door jarenlange stilstand sneuvelden enkele onderdelen. Die zijn nu weer in ere hersteld.

“De meeste stukken zijn klaar en dan kunnen we aan de slag om alles opnieuw te installeren en de stoommachine weer op punt te zetten”, aldus Eddy Stragier. “Het is en blijft een huzarenwerk, waarvoor we ons als vrijwilliger vol passie en gedrevenheid inzetten.”

Tweede attractiepool

Dat ziet het stadsbestuur uiteraard graag gebeuren. “We hebben concrete plannen om de site met de stoommachine uit te bouwen tot tweede attractiepool van de industriële erfgoedsite Eperon d’Or”, zegt schepen van Erfgoed en Musea Kurt Himpe (N-VA).

(Frank Meurisse)